Chcę kupić UPSa, który zasilać będzie router i NAS Synology DS115, czyli generalnie niedużej mocy. Co do pierwszych dwóch sprzętów nie mam obaw, może być najprostszy UPS z aproksymacją schodkową napięcia, ale co z NASem?
Wiem, że do komputerów z zasilaczem wyposażonym w PFC konieczne jest stosowanie UPSa z czystym sinusem, a jak to jest w przypadku zasilacza Synology, nie wiem… Za czysty sinus jest spora dopłata - mają go zazwyczaj USPy większej mocy, a tu wystarczy ze spokojem 300VA.
Prawda, ale potrzebuję rozwiązanie bardziej na tu i teraz, przyszłościowo mam już kobyłę SMT1500I przy stacjonarce. APC bez sinusa z USB do zarządzania to koszt ok 300zł, a z sinusem i USB to już min 600zł patrząc już na używane.
DS1512 podobno działa na Back UPS Pro 900 który nie ma czystego sinusa na wyjściu. Ale o DS115 nikt nie pisze, więc loteria. Nikt Ci nie zagwarantuje, że będzie ok, chociaż szansa na to jest naprawdę spora. Może udałoby Ci się znaleźć go w lokalnym sklepie i przetestować z Twoim NASem na miejscu?
Wystarczy zwykły UPS. Jednak dobrze, aby miał gniazdo USB do podłączenia z NASem, aby serwer mógł odczytać jego parametry (czy jest zasilanie sieciowe czy z UPSa, na ile czasu wystarczy awaryjnego zasilania itp).
Ja mam do QNAP NAS podłączony UPS Eaton 3S 550W za 280 zł. NAS informuje, ze wystarczy go na 40 min podtrzymania. http://powerquality.eaton.com/Products-services/Backup-Power-UPS/3S.aspx?cx=65
OK, jeszcze się waham, ale chyba skończę z aproksymowanym sinusem.
Pytanie jeszcze takie - możecie wskazać producenta UPS innego niż APC, który będzie bezproblemowo współpracować z oprogramowaniem DSM? Lub którego unikać, gdyż są wiadome problemy z dogadywaniem się urządzeń?
Używam ze swoim Synology DS213+ zasilacz UPS bez sinusa firmy CPS (Cyber Power System) model DX650E (chyba nie ma go już w sprzedaży). Sprawuje się dobrze, podtrzymuje bardzo długo (ponad godzinę) NAS, switch i router. Dzięki połączeniu przez USB, NAS jest w stanie monitorować zasilacz i przy niskim stanie akumulatora bezpiecznie się wyłączyć. Na stronach Synology można znaleźć listę zgodnych sprzętów z danym modelem NAS.
Np.: https://www.synology.com/en-us/compatibility?search_by=products&model=DS115&category=upses&p=1
A co wy tam odpalacie pompę centralnego ogrzewania?
Większość rasowego sprzętu elektronicznego bez problemu wytrzyma zmianę napięcia z 110V na 230V, 20% w dół i w górę. Na oryginalnych ładowarkach masz od groma kondensatorów które powstrzymają drop przy przełączaniu zasilania (które występuje w UPS-ach innych niż online) i to czy dostanie czysty sinus czy aproksymowany po przelocie przez kondensatory, mostek gretza i od groma elektroniki traci znaczenie.