Witam,
Kolega próbuje mnie podpytać o to jaki UPS będzie odpowiedni do niego w firmie. Do rzeczy.
Jednocześnie działa tam 8 komputerów, jeden router i jeden serwer stacjonarny i zależy mu na tym, by postawić UPS taki, który będzie w stanie podtrzymać urządzenia przez 3-4 minuty dla swobodnego ich zamknięcia.
Jaki UPS dobrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Po co podpinać komputery do UPSa? Serwery rozumiem, ale ok, skoro taka jest potrzeba.
UPS myślę minumum 3kVA.
Przyda się tu monitorowanie UPSa po sieci, wiec jak ma pieniądze, to może dokupić sobie kartę sieciową do UPSa.
Z UPSów polecam Eatony. Zresztą większość UPSów dla lenovo, della i tak robi Eaton. Wyglądają nawet tak samo, różnią się tylko brandem.
Koszty takiego Eatona to jakieś 4k PLN.
Z czasem może dokupić sobie półkę z dodatkowymi bateriami.
Z reguły nie podpina się tak komputerów do jednego UPSa. Jak już koniecznie, to będzie potrzebny jednak dość spory UPS - jak pisał @roobal 3kVA to pewnie totalne minimum. Pamiętaj, że podpinasz też monitory, dodatkowo będzie to musiało ciekawie wyglądać z okablowaniem.
Koledze powiedz, że następnym razem może lepiej przy takim zapotrzebowaniu postawić laptopy a nie komputery stacjonarne.
Jeśli już - to sugerowałbym kupić po UPS dla każdego komputera (500-700 VA), oraz jeden dla serwera (i routera) o mocy dopasowanej do wymagań serwera (zapewne w przedziale 1000-1500 VA). Pojedynczy UPS dla 9 urządzeń - to proszenie się o problemy (pamiętać należy że UPS to też urządzenie i ma prawo wysiąść).
To tyle co można napisać na podstawie podanych informacji.
Proponowałem mu opcję podłączenia pod kilka UPS, jednak nie brał tego pod uwagę. Myślę, że będę w stanie go przekonać na kilka pomniejszych, zamiast męczyć się w ogarnianie jednej potężnej jednostki.
Potrzebne mu były stacjonarki, bo w większości pomieszczeń ma dość duże monitory(25"+), używa ich do projektowania różnych części mebli, więc takie było zapotrzebowanie :).
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedź, wstępnie wiem, że jednak pomysł z jednym UPS mu przeszedł
Pod podłączenie kilku komputerów stacjonarnych trzeba trochę jednak pokombinować z elektryką… Niby można na ‘floor’ pociągnąć jeden przedłużacz od UPSa i tam podpiąć komputery i monitory. Pamiętaj jednak, że komputer + monitor to pewnie 150+200 Watów (albo więcej, jak tam jest mocniejsza karta graficzna jak coś projektują. Zaokrąglając do 200 Watów daje 1.6kW przy dużym obciążeniu. 5-7A po przedłużaczu to już sporo (chociaż pewnie większość ma bezpieczniki po 10A). Dodaktowo musisz okleić gniazdka, żeby ktoś nie wpadł na pomysł z podłączeniem farelki, czajniczka, albo drukarki laserowej. Pamiętaj, że standardowy UPS 3kVA ma maksymalne chwilowe obciążenie 2kW.
Z tym jednym UPSem tak się nie robi. Kup mniejsze - będzie taniej i bezpieczniej. Jak będziesz wybierać zwróć uwagę na zasilacze komputerów - jak masz takie z PFC, to lubią one UPSy z ‘prawdziwą’ sinusoidą a nie kwadratem.
Dodatkowo ograniczyłbym ilość gniazd tj. zastosować tyle ile jest ich potrzebne i ani jednego więcej. Tylko, że potrzebna jest druga linia do oświetlenia ładowania tabletu, telefonu itp. Osobiście zrobiłbym każde stanowisko na niezależnym ups.