Witajcie, zwracam się z zapytaniem o możliwość wykonania pewnego usprawnienia. Póki co teoretyczne.
Czy możliwe jest by
a) komputer, który podłączony jest pod dość duży UPS (2kVA) i monitorowany przez USB, przekształcić za pomocą jakiegoś oprogramowania by stał się “serwerem” SNMP i widoczny był w sieci jako UPS (by np móc automatycznie zamknąć drugi komputer (NAS) podpięty pod tego UPSa i laptopy w sieci)? - oprogramowanie windows.
lub b) podpięcie UPSa przewodem USB pod router (może mieć ddwrt/openwrt) i dalej analogicznie by router stał się tym “serwerem SNMP” i zamykał komputery podpięte do UPSa?
Czy gra nie warta świeczki i lepiej na dzień dobry szukać ups’a z możliwością zamontowania karty snmp?
i nie potrzebny jest do tego ups, można zrobić to z windows lub linux o ile komp który się wyłącza jest odpowiednio skonfigurowany.
idziemy dalej:
podłączasz ups do routera ddwrt/openwrt/serwerka linux- (tu ups w zasadzie nie potrzebny) on w cronie o pewnej godzinie z jakiegoś skryptu wysyła komunikat po sieci aby wyłączyć kompy.
podłączasz ups do routera ddwrt/openwrt/serwerka linux - on w cronie sprawdza czy ups nie zdycha z powodu braku zasilania i jakiegoś skryptu wysyła komunikat po sieci aby wyłączyć kompy.
UPS daje znak do komputera (do którego jest podpięty kablem USB), że mu się kończy bateria i ma się zamknąć. Ten komputer zareaguje. Pozostałe sprzęty (NAS) nie wiedzą, że w danej chwili UPS jedzie z baterii i mają się przygotować do zamknięcia systemu przed zanikiem prądu. Pytanie jak z tego “poinformowanego” komputera z Windows wysłać znak do NASa? NAS Synology, obsługuje protokół SNMP, stąd właśnie pytanie o SNMP.
A do ręcznego wyłączania zdalnie innych wind stosuję batch z wpisem shutdown /m \zdalny/s /f /t 30, tylko nieco inaczej podszedłem do konfiguracji zdalnego: zwyczajnie dodałem na nim użytkowników do Zasad zabezpieczeń lokalnych > Zasady lokalne > Przypisywanie praw użytkownika > Wymuszanie zamknięcia systemu
ad 2. o to by właśnie chodziło, pytanie, o ten “jakiś skrypt” - coś takiego istnieje, czy trzeba by samodzielnie kombinować? bo w linuxach jestem lama.
I teraz tak myślę, że jednak wpięcie się z UPSem w router będzie sensowniejsze. Pierwszy przypadek będzie w pełni funkcjonalny wtedy i tylko wtedy gdy komp podpięty do UPSa będzie akurat włączony.
hmmm… tak myślę - Synology ma porty USB i obsługuje SNMP, ciekawe czy on sam może służyć jako “wysyłarka” komendy zamknięcia, jeśli wpiąłbym się doń z UPSem po USB… ale to chyba pytanie na forum Synology.