UPS, windows i usługa UPS

hej

próbuję rozwiązać taki problem i w ogóle zastanawiam się czy da się to rozwiązać. Mam kompa który ma zasilanie przez UPSa. Do UPS’a podłączonych jest wiele kompów. A sam UPS jest rozbudowany w kartę SNMP i podpięty i widziany w sieci lokalnej. Można na Windzie zainstalować oprogramowanie które tam sprawdza tego UPS’a i ewentualnie wyłącza, resetuje kompa itp.

W Windowsie jest usługa systemowa “Zasilacz awaryjny (UPS)” - konfiguracja na zakładce “Zasilacz UPS” we właściwościach Opcji zasilania" i potrzebowałbym by ta usługa wiedziała o tym UPS. W konfiguracji jest wybór że UPS jest podpięty przez COM’a do konkretnego kompa co odpada bo nie mam możliwości podłączenia każdego kompa przez COM do ego UPS’a ;).

No i tu rodzi się pytanie czy jest jakiś sposób by sprawić żeby ta usługa “widziała” tego UPS’a??.

To zależy jaki to UPS (np. mojego komp nie widzi)

raczej jest nie możliwe aby komp wyłączał UPS’a , poza tym aby UPS był widziany to musie być połączony dodatkowo przez USB i wtedy powinien być widoczny w oknie Mój komputer

Aby komputer widział ups musi być on z nim połączony. Najczęściej jest to kabel RS323 (COM) albo usb.

mareksolak - ja nie chcę wyłączyć upsa przez komputer;)

problem jest taki że jest 6 urządzeń (w tym 3 kompy w windami xp prof) i chciałbym by windy na nich wiedziały że są podpięte przez upsa i kiedy pracują na upsie a kiedy na normalnym zasilaniu. nie jest możliwe żebym kazdy z tych kompów podłączył prze COM’a czy usb. Dlatego w upsie jest wsadzona karta SNMP i kompy widzą upsa w sieci lan. i teraz pytam czy jest jakiś sposób zrobienia by windows skumać kiedy jest na baterii a kiedy nie:)

woroo , nie wiem czy jest to możliwe do zrobienia ( zreszto z lan’u mocny nie jestem)

• może poszukaj jakiegoś oprogramowania

ale jedynie co przychodzi mi do głowy to tylko USB- sory że nie pomogłem

no i nie znalazłem… po rozmowie telefonicznej z dystrybutorem, zaoferowali mi jakiś soft który niezbyt chciał działać, więc skończyło się na napisaniu własnego softu i olaniu usługi Windowsa :frowning:

dzięki wszystkim za rady