próbuję rozwiązać taki problem i w ogóle zastanawiam się czy da się to rozwiązać. Mam kompa który ma zasilanie przez UPSa. Do UPS’a podłączonych jest wiele kompów. A sam UPS jest rozbudowany w kartę SNMP i podpięty i widziany w sieci lokalnej. Można na Windzie zainstalować oprogramowanie które tam sprawdza tego UPS’a i ewentualnie wyłącza, resetuje kompa itp.
W Windowsie jest usługa systemowa “Zasilacz awaryjny (UPS)” - konfiguracja na zakładce “Zasilacz UPS” we właściwościach Opcji zasilania" i potrzebowałbym by ta usługa wiedziała o tym UPS. W konfiguracji jest wybór że UPS jest podpięty przez COM’a do konkretnego kompa co odpada bo nie mam możliwości podłączenia każdego kompa przez COM do ego UPS’a ;).
No i tu rodzi się pytanie czy jest jakiś sposób by sprawić żeby ta usługa “widziała” tego UPS’a??.
raczej jest nie możliwe aby komp wyłączał UPS’a , poza tym aby UPS był widziany to musie być połączony dodatkowo przez USB i wtedy powinien być widoczny w oknie Mój komputer
mareksolak - ja nie chcę wyłączyć upsa przez komputer;)
problem jest taki że jest 6 urządzeń (w tym 3 kompy w windami xp prof) i chciałbym by windy na nich wiedziały że są podpięte przez upsa i kiedy pracują na upsie a kiedy na normalnym zasilaniu. nie jest możliwe żebym kazdy z tych kompów podłączył prze COM’a czy usb. Dlatego w upsie jest wsadzona karta SNMP i kompy widzą upsa w sieci lan. i teraz pytam czy jest jakiś sposób zrobienia by windows skumać kiedy jest na baterii a kiedy nie:)
no i nie znalazłem… po rozmowie telefonicznej z dystrybutorem, zaoferowali mi jakiś soft który niezbyt chciał działać, więc skończyło się na napisaniu własnego softu i olaniu usługi Windowsa