Cześć,
tydzień temu odkryłem przypadkiem, że mogę uruchamiać mojego desktopa z Windows 10 Pro (wersja 1607, kompilacja komputera 14393.576) poprzez wciśnięcie dowolnego klawisza na klawiaturze (czasem trzeba wcisnąć 2-3 razy). Oczywiście mogę go też uruchamiać tradycyjnie, poprzez włącznik zasilania.
Czy ktoś z Was ma w.w. wersję Windowsów (o ile ma to znaczenie) i może odpalać komputer w podobny sposób?
Zauważyłem też, że w “Zaawansowanych ustawieniach zasilania” oraz pokrewnym “Wybierz zadania przycisku zasilania” zniknęła - choć przed kilkoma tygodniami jeszcze tam była - opcja Włącz ochronę hasłem (piszę o tym bo zakładam, że całe to zamieszanie jest spowodowane jedną z ostatnich aktualizacji) - na szczęście w wersji Pro można to w prosty sposób zmienić w Edytorze lokalnych zasad grupy.
We właściwościach klawiatury (w Menadżerze urządzeń) zaznaczyłem Zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera (natomiast odznaczyłem tę opcję przy Myszy - jest bardzo czuła na dotyk) żeby móc wybudzać komputer z uśpienia.