Uruchamianie losowych gier,obrazów,filmów z dysku


(Artx) #1

Mam pod ręką kilka tysięcy starych gier,ale czasem chcę w coś zagrać i nie wiem co wybrać.Chciałbym aby jakiś program mi wylosował którąś i uruchomił z wcześniej podanego katalogu lub listy. Mam nadzieję że jest już coś takiego


(Artx) #2

jakto nie ma?To najprostrzy program jaki można sobie wymyślić,.a zastosowanie ma wielkie,bo komu by się chciało samemu wybierać grę,obraz,piosenkę,film który chcę załączyć,niech to wylosuje i uruchomi program,a ja tylko korzystam,bez zastanawiania się 5 minut nad wyborem


(Kris-is) #3

Oczywiście, że jest taki program - to twój mózg + twoja ręka + mysz komputerowa :stuck_out_tongue: Jak znajdziesz inny to podziel się nazwą tego cuda :smiley:

No fakt... wymyśliłeś sobie :lol: Szkoda, że raczej nikt poza tobą na coś takiego nie wpadł - zwłaszcza z tych osób, które tworzą programy komuterowe :stuck_out_tongue:


(Artx) #4

w takim razie muszę go sam napisać.Właśnie odkrylem że wiersz poleceń umie otwierac każdy plik(a nie tylko dosowe aplikacje),teraz potrzebuję tylko odpowiedni plik .bat. Przyznam że składnia plików bat jest strasznie toporna,dotychczas programumę jedynie w javascript i php i nie wiem jakby to zrobić w wierszu poleceń.

Ale okazuje się że można przez host skryptów WSCRIPT odpalając bezpośrednio plik .js z takim kodem

var wScript = new ActiveXObject("WScript.Shell");

wScript.Run('N.exe');

tylko że on akceptuje tylko nazwy w systemie 8 znaków i muszę znaleźć kod na zamianę z normalnych nazw na takie.

A losowanie i czytanie list już sam sobie dopiszę,też stosując ActiveXObject.FSO

A nie mówiłem że proste?


(Kris-is) #5

Jak takie proste, to po co pytasz na forach o jakiś program :stuck_out_tongue:


(Artx) #6

A skąd mam wiedziec czy takiego już nie ma,kto pyta nie błądzi

No i zrobione

Najpierw wyciągam same foldery total commanderem ,bo nie chce mi się przerabiać skaner hierarchiczny na vbs,ten język strasznie opóźnia napisanie czegokolwiek-mam non stop błędy składni

teraz odpalam

file_lister.vbs do utworzenia listy wszystkich plikw w formacie 8+3 bo takie obługuje wscript

set FSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")

set F=FSO.GetFile("folders.txt")

set W=F.OpenAsTextStream

n=""

Do

adr=W.ReadLine

set ObjFolder = FSO.GetFolder(adr)

set objFiles = ObjFolder.Files

For each f in objFiles

n=n&f.ShortPath&Chr(13)&Chr(10)

Next

Loop Until W.AtEndOfStream

set W2=FSO.CreateTextFile("e:\scripts\lista.txt",true)

W2.Write(n)

no i załączam random_executor.hta

Ale to jeszcze będzie rozbudowane i całość będzie jedną aplikacją hta,już dawno planowałem zrobić pewien skrypt obsługujacy stację radiową i tu muszą być playlisty,udział procentowy,naliczanie ilości włączeń ,niepowtarzanie się,wbieranie listy katalogów,skanowanie głownego katalogu w celu zrobienia listy.No i to będzie musiało uruchamiać winamp lub jakikolwiek odtwarzacz ,a raczej 2 lub 3 bo będą się tez miksować.A tu proszę zamiast piosenek będą także gry i filmy i cokolwiek.

Czyli krótko mówiąc szykuje się spory projekt,oby mi się tylko chciało go doprowadzić do końca,bo mam już zrobione prawie wszystkie skrypty narzedziowe(parsery,sortowanie,automaty regexp,ft_ajax,itd) ,więc można to spokojnie wykorzystać