Wiecie gdzie można znaleść zebrane w jednym miejscu komendy do polecenia “Uruchom” (typu: regedit, control userpassword2 itp.) ?
Polecenie URUCHOM wywołuje wiersz poleceń, Ty w przykładzie dałeś jeden plik (program) a nie polecenie, a listę znajdziesz na stronach MS oraz pewnie w pomocy Windows.
W jednym miejscu? Właściwie nigdzie, bo nie ma takiej możliwości. Całkiem sporo tych “komend” znajdziesz w folderze C:\Windows\system32*.exe ;-). No i Pomoc systemu Windows, “Pełne informacje dotyczące wiersza polecenia”.
to poszukam
Z tym się nie zgodzę nie ma takiego polecenia URUCHOM
Wpisanie w start >> uruchom komendy cmd wywołuje wiersz poleceń
być może chodzi mu o komende runas
Chodziło mi ogólnie o zbiór wszelkich “haseł”, fraz jakie można zastosować do Uruchom w Windowsie XP
Cześć
Polecenie runas nie otwiera wiersza poleceń to polecenie działa w wierszu poleceń a to nie to samo.
Tutaj znajdziesz parę komend
http://kompster.ovh.org/readarticle.php?article_id=9
Tak, fakt, nieporozumienie. Chodziło mi że po wybraniu z START > URUCHOM zostanie otwarte okno z polem do wpisania, programu, polecenia, komendy, adresu itp - czego dusza zapragnie i nie ma dla tej opcji listy komend do wpisania gdyz ta jest nieograniczona.
Wiersz poleceń wywołuje się faktycznie poleceniem CMD a listę komend dla programu CMD (bo to program) wywołamy wpisując HELP już w okno CMD, szczegóły komendy przez HELP NAZWAKOMENDY, wszystko inne co nie jest na tej liście jest poleceniem systemu Windows, programem itp. ale nie jest poleceniem wiersza poleceń
Aha i tak dokładniej to nie jest wiersz poleceń tylko interpreter poleceń (“Kończy działanie programu CMD.EXE (interpretera poleceń).”), wiersz poleceń to po prostu miejsce gdzie wpisujemy polecenie, każdy program może mieć swój
CMD.EXE jest odpowiednikiem polecenia COMMAND z systemów 9x oraz pliku COMMAND.COM z systemu DOS
o coś takiego mi chodziło, dzięki