Uruchomienie nawigacji w telefonie nokia 5230

Witam.

mam pytanie: jak bezpłatnie korzystac z nawigacji w telefonie nokia 5230.

czytałem wczesniejsze posty na ten temat. wyłaczylem opcje on-line i wlaczylem offline ustawiłęm rowniez zeby kosztystal tylko z zintegrowanego gps.

jesli wpisze jakas ulice to owszem pokazuje mi je… ale wogole nie planuje mi trasy pokazyje ze oczekuje na sygnał gps.

pozycji rowniez mi nie ustala. jezdziłem po miescie i nic… mojej pozycji rowniez nie ustala.

swieci sie 1pasek zolty mruga i nic wiecej.

dzieki wielkie za pomoc

Ta Nokia ma bardzo kiepski zintegrowany moduł GPS. Jest on do tego stopnia słaby że na łące z dala od jakichkolwiek budynków ,drzew itp potrafi łapać sygnał przez 20 min i nie złapać pomimo tego że się nie poruszasz.Włączenie a-gps pomaga lecz wtedy płacisz za transfer danych.

Skoro nie masz sygnału i telefon nie wie gdzie jesteś to chyba jasne, że nie pokaże trasy.

czyli co jedyne wyjscie to a-gps?

Możesz też nabyć moduł GPS Bluetooth, które są znacznie lepsze od tych wbudowanych w telefonach. Sam używam modułu Nokia LD-3W i na sygnał chyba nigdy nie czekałem więcej niż minutę.

Też polecam jakiś zewnętrzny odbiornik różnica kolosalna a i komunikacja po bluetooth jest mniej energożerna niż wewnętrzny GPS.Jeśli zakup takiego odbiornika nie wchodzi w rachubę to włączenie wspomagania (czy jak tak to się w tej Nokii nazywa) A-GPS + ten wbudowany GPS to jakoś to sobie daje radę bo to złapanie tego pierwszego fixa tyle trwa a później jest już znośnie aczkolwiek nie tak dobrze jak na zewnętrznym GPS

OK to może własnie kupie zewnetrzny odbironik a jak nie to w seci play bodajrze za 5zł jest sporo mega do wykorzystania badz orange za 10zl.