Uruchomienie x'ów w OpenSUSE - ATI Radeon 2600 HD


(Jaro2007) #1

Po instalacji openSUSE (musiałem chyba źle skonfigurowac kartę graficzna) pojawia sie czarny ekran zamiast systemu. Trzeba tam wpisac swój login. I jak zrobic żeby zamiast TEGO pojawiał sie interfejs graficzny. Miałem kiedyś mandrive i jak miałem takie cos to wpisywałem zawsze "startx" ale przy openSUSE to nie pomaga. #-o

// Poprawiłem tytuł wątku.

Kaka'


(Dareks8) #2

Domyślam się, że instalowałeś zamknięte stery ze strony producenta i coś nie wyszło.Jeżeli tak to należy je odinstalować. Podaj jaką masz kartę graf. oraz jak instalowałeś stery (ręcznie czy za pomocą yasta z repo). Jeżeli masz ati to podpowiem co zrobić, jeżeli nvidia to poczytaj:

http://forum.suse.pl/index.php/board,34.0.html


(Jaro2007) #3

Nie instalowałem zadnych sterownikow, tylko zmienilem konfiguracje ich podcasz instalacji. Karta: ATI Radeon 2600 HD


(Dareks8) #4

Nie mogłem przez kilka dni zalogować się na strony DP. Odpowiadam więc dopiero teraz.

Spróbuj jako root wpisać: sax2 i jak po chwili uruchomi się graficzny konfigurator to tam będziesz mógł pozmieniać ustawienia.


(Norbert Stepniakowski) #5

Hmmm ja pamietam mialem openSUSE to odrazu po starcie x powracał do ekranu bootowania i to chyba dlatego że partycja / miała za mało miejsca :slight_smile:


(Fisiu) #6

Jeśli system uruchamia się w init 3, spróbój ręcznie odpalić środowisko graficzne. W tym celu użyj polecenia

startx

w razie problemów zostaniesz poinformowany o tym, dlaczego środowisko graficzne nie zostało uruchomione.