Mam Hamachi, tyle, że nie jestem nawet podłączony do żadnej sieci, nie odpalałem go od x czasu i pozatym wyłączyłem tą kartę w ustawieniach windowsa.
No to pokaż:
ipconfig /all
route print
Tak mi przyszło do głowy - nie ‘bawisz’ w jakieś podsłuchiwania sieci wifi/promiscuous mode?
no właśnie nie
ipconfig /all
route print
to nordvpn dawno odinstalowane, ale nadal jest w kartach, tak samo wyłączane
To wszystko widzi “wykrywacz sieci” z windows 10 ja, tak mam z TV nie jest podłączony przez router, a W10 i tak go widzi podejrzewam ze przez bluetooth.
tyle, że ja wogóle nigdy nie miałem takich urządzeń
A to nie pojawia się jak używasz VPN?
Nie używam żadnych vpnów odinstalowałem tego norda w ten sam dzień co go pobrałem
Spróbuj przeskanować sieć jakiś programem polecam Axence Net Tools i bedziesz wiedzial co i jak
Skanowałem sieć innymi programami, na kompie i na telefonie i wszystko się zgadza tylko w tej sieci jest coś nie tak
mógłbyś się do tego odnieść? https://forum.pclab.pl/topic/1163481-Szpieg-w-sieci-WiFi/ bo to wygląda m/w tak samo jak u mnie.
W jaki sposób mam się do tego odnieść?
nie wiem czy to wogóle możliwe w moim wypadku i co mam dalej z tym robić bo to nadal się pojawia
Keylogger w systemie? Może powinieneś profilaktycznie logi FRST dać? A temat przenieść do działu bezpieczeństwo. I rozpocząć czyszczenie z syfu w systemie, o ile coś złapałeś do systemu.
A nikt nie spotkał się z osiedlową partyzantką przy budowie sieci? Wszyscy lokatorzy podłączeni do jednego punktu dostępowego, z którego dostają adres do mieszkania. Jeżeli między urządzeniami nie ma włączonej izolacji klientów, to zaczynają się pojawiać inne urządzenia w sieci. Bardzo często można to spotkać przy osiedlowych radiówkach rozciąganych na całe klatki, albo usługach firm dociągających pseudo usługi światłowodowe. Nawet teraz jestem podłączony do takiej sieci na bloku, gdzie partyzantka po całości. Bardzo dobrze pokazuje to monitor sieci domowej od firmy ESET
Ale on widzi adresy MAC.
mieszkam w bloku, problem nadal występuje już mnie to irytuje ciągle są jakieś dziwne urządzenia dzisiaj doszedł kolejny telewizor, pojawiają się na chwile i po odświeżeniu ich już nie ma, i to nie tylko, że to na moim komputerze się pojawia tylko na każdym.
Ja też widzę adresy.
Ważniejsze, że widzi adresy MAC.
Ok, czy może ktoś kto zna się na tym odpowiedzieć mi:
- Czy to co się dzieje ma mnie niepokoić
- Co mam zrobić, żeby się tego pozbyć
- Dlaczego widzę te urządzenia tylko w “Sieci” a nie na stronie konfiguracyjnej mojego routera (192.168.0.1)
Za mało danych nadal, ja jestem jednak ciekaw, czy nie odpalasz jakiegoś VPN. Niech chodzi w kółko jakiś skaner sieci/skanuj sieć. Ja na tym etapie był odpalił jakiegoś laptopa z kartą w trybie promiscuous i pobadał co się dzieje. 30-dniowa wersja testowa: https://www.solarwinds.com/netflow-traffic-analyzer/use-cases/network-analyzer
Czemu nie pokazuje się na routerze? Możliwości:
1/ nie korzysta z routera/router pokazuje tylko urządzenia używające DHCP
2/ nie jest to związane z tą siecią (masz jakiś VPN na co najbardziej bym obstawiał)
Najbardziej logiczne wydaje się to co już zasugerowano, że źle jest sieć osiedlowa skonfigurowana i widzisz innych użytkowników ale sam mówisz, że widzisz też adresy MAC, więc coś się dzieje po stronie Twojej sieci domowej.