W ‘Sieć’ ciągle pokazują mi się jakieś dziwne nieznane mi urządzenia (jakieś telefony, telewizory, tablety, komputery itd.). Hasło do wifi było zmienione dzisiaj na 32 znakowe. Na chwilę znikają, a potem znów je widać. Na stronie konfiguracyjnej routera nie pokazuje się żadne inne urządzenie oprócz mojego komputera (czyli tak jak powinno być). To jakiś błąd, czy co? Tak samo w jakiś lan/wifi scannerach pokazują się poprawne.
A co to za sieć /dostawca internetu?
to mój lokalny dostawca intenretu, nie żadnen orange netia itp. normalna kablówka ze spółdzielni
A jakie urządzenie dostałeś (router, czy masz kabel i tyle?).
A poza siecią (nie przez Wi-Fi a poprzez USB/HDMI) masz do tego komputera podłączone jakieś urządzenia typu właśnie ten telewizor?
router/modem dostalem i okablowanie
no właśnie nie
Pytałem, w kontekście, że Windows 10 czasem potrafi robić mieć dziwne odjazdy i nie zdziwiłbym się gdyby urządzenia podłączone po USB itd., potraktował jako sieć. Ale w takim razie pewnie sieć mają na tanich TPlinkach i vLany są do kitu. Ja naprzykład miałem, kiedyś jakiegoś TPlinka, gdzie miałem sieć dla gości (która była właśnie oddzielnym vLanem), którą uruchomiłem aby właśnie oddzielić urządzenia gości od moich (kwestia zabezpieczeń) ale po podłączeniu laptopa znajomej z Windows 10 bez problemu jej komputer znalazł mojego kompa z Windowsem, który był w odrębnej sieci (tej zwykłej), którego teoretycznie nie miał prawa znaleźć bo w teorii był odseparowany. Więc tutaj pewnie jest podobnie, że jakieś beznadziejne zabezpieczenia i Windows odnajduje wszystkie urządzenia podłączone do sąsiadów.
Dla znafców, tak, wiem TP-link jest chłamem i nigdy nie grzeszyły jakością i bezpieczeństwem i nie liczyłem, że sieć dla gości będzie cudem techniki, to raczej było coś na zasadzie “dupokryjki”, tymczasowo, dopóki nie kupiłem czegoś lepszego, co faktycznie chroni.
No tak, ale dziwi mnie to, że np. na stronie konfiguracyjnej mojego routera nie pokazują się już te urządzenia i jest tak jak powinno, urządzenia są znajme tylko w tej sieci jest coś zbugowane.
A i jeszcze jedno kiedy wchodzę w właściowści jakiegoś nieznanego urządzenia to mogę odczytać tylko model i adres MAC a w “znajomym” mi urządzeniu dodatkowo lokalny adres ip.
Pokaż arp -a na tym komputerze.
Jak widzisz MAC, to coś po Twojej stronie sieci domowej.
Masz jakieś VPNy , czy inne Hamachi? Maszyny wirtualne? Podaj przykład takiego MAC.
Mam hamachi nie włączany od jakiś x lat
i tutaj przykład adresu mac z tej sieci:
d0:65:ca:77:da:c7
Przykład totalnie nieznanego mi urządzenia, które nie pojawia się na stronie konfiguracyjne tylko w ‘sieć’:
Co to za sieć 192.169.56.x? Pokaz
ipconfig /all
route print
Dużo osób ma problem z hamachi. Spróbuj czegoś innego działającego na tej samej zasadzie jak hamachi. I powiedz czy problem też występuje.
to od virtualboxa
Jeśli tak, to autorze zamień virtualbox na darmowy vmware. Może konflikt zniknie i będzie wszystko normalnie.
Jaki Ty tam widzisz konflikt?
Bardziej widzę, że któraś aplikacja stwarza problem. Dużo ludzi ma problem z hamachi ostatnio. I można poszukać alternatywy dla niej. Natomiast vbox robi sporo problemów ostatnio. Może vbox, może hamachi powoduje problem, który opisuje autor. I można obie aplikacje odinstalować i sprawdzić czy problem znikł.
Zobaczyłem na necie, że to jakieś “szpiegowanie” -> https://forum.pclab.pl/topic/1163481-Szpieg-w-sieci-WiFi/, tyle że ja nie mam tp-linka.
Ale jaki problem? On przecież nie napisał, że ma Hamachi, co Ty wymyślasz? Virutal Box też nie generuje takich MACów.
@boblog napisz coś więcej o swojej sieci. Używasz wifi?