Urządzenie AIO firmy Brother - laserowe czy atramentowe?

Jak w temacie. Jakiego typu urządzenie tej firmy lepiej się opłaca kupić? Atramentowe, czy laserowe? Jak to wygląda jeśli chodzi o koszta bębnów, tuszy i tonerów? Pytam jeszcze o jakość wydruków. Zakładam ten temat, bo mam duży kłopot z urządzeniem od HP (model LaserJet Pro MFP-M177fw). Drukarka brudzi papier. czarny tekst jest niewyraźny, a kolorowe wydruki są kiepskiej jakości. Dodam, że korzystam z zamienników, a nie oryginalnych części.
Co myślicie o produktach firmy Brother? Warto rozwarzyć kupno, czy lepiej wziąć się za naprawę mojego obecnego sprzętu?

Liczę na szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Atramentowe Brothery są bardzo dobre. Z laserowych nigdy nie korzystałem, ale to solidna firma także nie powinno być problemów.

1 polubienie

Pierwsza rzecz to ilość i to jak często drukujesz?

Nie drukuję zbyt często, ale za rzadko też nie. Głównie drukuję teksty z grafikami oraz sam tekst. Same grafiki od czasu do czasu również też się zdarzą.

Długo już nie śledzę tej technologii ale ogólnie zasada jest taka że atrament daje lepsza jakość ale szybciej się zużywa więc przy dużych ilościach koszty mogą być bardzo wysokie.

Najlepiej jest poczytać opinie na temat konkretnych modeli.

No właśnie…
A może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z jakimś konkretnym modelem i jest we stanie się ze mną podzielić info na ten temat?
Zawsze, jak kiedykolwiek kupowałem drukarki, to były to - albo HP-ki (model z serii PhotoSmart C5100 mam do dzisiaj), niestety niesprawny, albo baaardzo dawno temu - produkty od Lexmarka. Szczerze ja nie wiem, czy ta firma jeszcze istnieje.
Kiedyś - ale to też dawno temu - miałem prostą drukarkę (bez skanera itd) od HP z serii DeskJet i pamiętam, były z nią kłopoty przeróżne.