Urządzenie do zwiększenia zasięgu wifi

Witam, mam następujący problem mam w domu router bezprzewodowy D-Link Air Plus G+ i jego zasięg nie starcza na cały dom więc chciałbym go powiększyć. Pomyślałem o urządzeniu, które bym postawił w zasięgu tego routera, połączył z nim bezprzewodowo i wypuścił sygnał dalej… tylko nie wiem czy takie coś istnieje ;/ wie ktoś coś na ten temat? o bezprzewodowym łączeniu routerów ?

To urządzenie nazywa się AccesPoint

akurat zasadniczo zadaniem acces pointa jest stworzenie punktu dostępowego wifi z połączenia kablowego.

natomiast urządzenie o nazwie repeater służy do przesłania dalej (wzmocnionego) odebranego sygnału sieci wifi. oczywiście taką funkcję posiadają także acces pointy tylko właśnie wtedy pracują w trybie repeater.

Witam,

Nie wiem jak duży jest Twój dom i z czego ściany są zrobione. Nie wiadomo też czy jest to mieszkanie jedno poziomowe. Wydaje mi się, że na początek wystarczyła by wymiana antenki w D-Linku.

Koszt takiej antenki to maksymalnie 50 PLN.

Tutaj masz np coś takiego . Nie musi być koniecznie ta ale najlepiej minimum 10dbi.

http://www.allegro.pl/item913243022_ant … edzie.html

Wymień najpierw antenkę na silnieszą.

Witam,

Jeżeli mimo wymiany anteny zasięg sieci będzie mało zadowalający zalecam zakup Acces Pointa z funkcją repeater mode np. modelu DAP-1160.

Szczegółowe informacje dotyczące produktu można odnaleźć na stronie www.dlink.pl