Urządzenie graficzne

Zastanawiam się nad instalacją Windowsa 7 zamiast obecnego XP.
Sprawdzałam wymagania sprzętowe i jedyna rzecz, która mnie martwi
to wymóg posiadania urządzenia graficznego:’
“Direct 9 ze sterownikami WDDM1.0 lub nowszy”

Ja u siebie znalazłam Intel GMA x3100 i Intel Graphics Media Accelerator Driver for Mobile
DirectX . versja 9.0 ( do 358MB całkowitej pamięci graficznej z 2 GB systemowej.( Filmy odtwarzają się bardzo dobrze…)
Czy mam szanse ? :roll_eyes:

Proszę - jeśli ktoś jest biegły w temacie - napisz, oceń, doradź :blush: - dziękuję :cherry_blossom:

Zadziała bez problemu.

Pytanie, ile pamięci RAM ma ten komp. Bo jak mniej niż 2GB, to rewelacji się nie spodziewaj. Wtedy do przeglądania netu i oglądania filmów poszedłbym w jakiegoś lekkiego Linuxa - np Xubuntu.

Przecież pisze, że ma 2GB RAM - do neta i prostych zadań się nada, ale wodotrysków nie będzie :slight_smile:
Postawiłbym siódemkę, 64-bitową, bo już przeglądarki wymagają tych “bitów”.
Cudów wydajności się raczej nie spodziewam, ale zawsze coś więcej można na tym odpalić niż na poczciwym XP.

1 polubienie

What the heck!?

Jeżeli nie ma 4GB RAM albo więcej - nie ma sensu pakować 64-bitowego systemu.

Że co? XP nie obsłuży więcej niż 4 giga, cuś Ci się “pomylało”… i żaden inny system 32-bitowy nic Ci nie da (kwestię wydajności i zainstalowanych aplikacji pomijam).

No i własnie o to mi chodzi! On ma 2GB RAM, tkaże jaki sens jest stawiać system 64-bitowy o którym mówisz? :open_mouth:

Ja bym zainstalował Win10. Jak już się wszystko pobierze itp. to w moim przypadku chodzi szybciej niż Win7. Dodatkowo wyłączyć wodotryski i wszystko będzie ładnie grać.

Jeśli masz SSD to dobrze, jeśli HDD to rozważ kupno SSD na system. Wszystko przyspieszy, a mała ilość RAMu stanie się mniej dokuczliwa.

“Jeżeli nie ma 4GB RAM albo więcej - nie ma sensu pakować 64-bitowego systemu.”
Przeczytaj to zdanie jeszcze raz - co dla Ciebie jest więcej, a co mniej? Coś Ci naprawdę się pomyliło. A jeżeli chodzi o bity, to miałem na myśli oprogramowanie, które systemy 32-bitowe już mogą nie obsłużyć.