Zanim zaczniemy pełną dyskusję - wytłumacz mi w jakim celu głośniki a szczególnie drukarka? Może jeszcze laserowa? UPS ma za zadanie dać Ci możliwość zapisu stanu pracy i poprawne wyłączenie prądu - jak myślisz, że mała skrzynka postawiona przy komputerze (0.5kVA) zapewni Ci np. możliwość grania przez kolejne godziny, to się grubo mylisz. To będzie kwestia 10-20 minut i zamykasz komputer, lub dołączone oprogramowanie robi to za Ciebie.
Kolejna sprawa - większość UPSów ma wtyczki jak do komputera:
Jak chcesz podłączać inne urządzenia (ze standardowymi wtyczkami), to musisz sobie zrobić albo kupić listwę z taką wtyczką (jak na dole zdjęcia). Jak wspomniałem, ja bym nie wpinał drukarki, głośników - jedynie monitor (który wepniesz bez problemu, jak nie ma zewnętrznego zasilacza z dziwną wtyczką) i np. router/modem.
Kolejna sprawa - przy nowoczesnychb zasilaczach sprawa się trochę skokomlikowała, gdyż zapewniają one ‘aktywne PFC’ (starają się poprawić kształt wchodzącego napięcia(bardzo w uproszczeniu). Najtańsze UPSy generują pseudo-sinusiodę, z którą zasilacze PFC sobie radzą do czasu - padają, jak muchy:
Jak masz kupić tani - to lepiej zupełnie zrezygnować z UPS. Kolejna sprawa - jak już kupisz UPS, nie podpina się do niego żadnej aktywnej listwy filtrującej.
UPS na swój maksymalny prąd jakim możesz go obciążyć - już na tym etapie potrzebujesz UPS min. 500W a najlepiej 750W. Głośniki i drukarka (szczególnie laserowa) mają to do siebie, że pobierają całkiem sporo tego prądu - więc te urządzenia zabezpiecz dobrą listwą. UPS używaj do jednostki centralnej i routera/modemu. Napisz jakim budżetem operujesz. Z budżetowych to może jakiś Ever Eco Pro 1000 CDS Sinus (około 1000zł).
Tak dokładnie to UPS–y dla pojedynczych stanowisk komputerowych stawia się w 2 celach:
Zapobieganie utraty danych w przypadku zaniku zasilania - użytkownik ma 5-15 min na zakończenie pracy;
Eliminacja zakłóceń z sieci zasilania których nie można wyeliminować listwa czy inne filtry.
Pod UPS podłącza się:
Pkt 1: Komputer + monitor, czasem urządzenie fiskalne itp - nic więcej
Pkt 2: Można wszystko w granicach max poboru - UPS robi za bardzo dobry filtr.
Trzeba wiedzieć jedno. To że na UPS czy stronie sprzedawcy napisane jest np 500VA to nie jest wartość urządzeń które można podłączyć ! Realna wartość wtedy to około 300W, a dokładnie to trzeba sprawdzać specyfikację konkretnego producenta.
Aby sobie ułatwić życie przy sporym wydatku dobrze jest kupić watomierz. Tani bo nie musi mieć super bajerów. Będzie wiadomo ile faktycznie pobiera chroniony komputer a nie gdybanie.
Kup na allegro watomierz, coś około 30-40zł - określisz realny pobór urządzeń. A i przyda się do stresowania płacącego rachunki za prąd
Potem dobieraj UPS…
Nie sugeruj się tym, że np zasilacz z komputera ma 700W, on ma tyle na zasilanie w środku, faktycznie przy obciążeniu z sieci pobiera tyle ile go obciążysz:
Uproszczenie… Dlatego jako pierwsza porada jest kupno taniego watomierza.
A wspomniałem o tym, bo wielu sądzi, że jeśli na zasilaczu napisane 500W to on wali tyle z sieci nonstop ;).
A co do sprawności to sprawa się komplikuje, bo nie jest to wartość stała i zmienia się w zależności od obciążenia. Fakt można teraz bez problemu nabyć zasilacz z gwarantowanym 80%. Ale i w takim będzie to wartość zmienna. Kto ciekaw może sobie o tym gdzieś w necie doczytać bo mnie nie chce się tłumaczyć.