Urządzenie wielofunkcyjne laser kolor - Canon vs Brother

Cześć.

Już trochę się porozglądałem i wybór będzie zapadać zapewne między
BROTHER MFC-L8340CDW, a CANON i-SENSYS MF752Cdw

Urządzenie do domowego biura.

Okres gwarancji, jak i eksploatacja wypadają niemal bliźniaczo. Cena zakupu kosmetycznie korzystniejsza dla Canona
Drobne różnice w prędkości - pomijalne. Głośność (na papierze) na korzyść Brothera

Czy możecie podpowiedzieć w którą stronę bardziej się skłaniać i dlaczego?
Jakieś kruczki na co zwrócić uwagę, typu chipy w tonerach, może oprogramowanie, rozdzielczość, jakość, obsługa serwisu, awaryjność?

Obecnie mam drukarkę laserową mono Brothera i jestem bardzo zadowolony, aktualizacje cały czas dostaje, totalnie bezproblemowa. Jedyny minus to przełączenie jej między wifi, a lan - potrzeba przeklikania po menu, ale to sie ustawiało raz i koniec… No i wybudzenie - powoduje przygaśnięcie świateł w mieszkaniu :slight_smile: Na pewno duży plus za reset licznika toneru z poziomu drukarki, resetuję i jadę do oporu póki mnie wydruki zadowalają…

Radźcie proszę :slight_smile:

1. Urządzenia elektryczne nie powinny być na tym samym obwodzie („fazie”) co światła - takie coś trzeba rozdzielić. Obwody świetlne są delikatniejsze - cieńsze przewody. U mnie mają zabezpieczenie 6A a pozostałe 16A. Startująca drukarka musi dawać niezłego kopa. To się może źle skończyć.
  2. Jak już wszedłeś w Brothera to kontynuuj to.

To żart ? Prawda ?
Średnio (nie wybudzeni ale drukowanie), molochy biurowe potrafią pobrać 400-1000W.

Jeśli są jako osobne. A i też to nie zasada, bo w większości mają takie same przewody i bezpieczniki.
Wyjątkiem są obwody kuchni i łazienki ale te do gniazdek.
6A to 1380W to ponad 250 żarówek LED.

Jeśli nie jest to żartem to wskazuje na uszkodzenie instalacji a nie jej nie wydajność.

Nie. Canon daje 12 miesięcy dla firm, Brother przeważnie 36. Niestety ostatnio Brother zaczął blokować zamienniki. Ale i tak, eksploatacja jest stosunkowo tania.