Usb 2.0


(Kariteks) #1

Używam W2000, ostatnio zainstalowałem port USB 2.0. teraz często pojawia się okno:

Przekroczony limit bieżący koncentratora USB

Nieznane urządzenie przekroczyło bieżące limity swojego portu koncentratora.

Zalecenie

Odłącz urządzenie i resetuj, aby włączyć ponownie port...

Co to oznacza, ew. co mam uczynić, by ten komunikat się nie powtarzał i urządzenie pracowało należycie?

PZDR


(JNJN) #2

Czy to USB2.0 zintegrowane na płycie głównej.

Czy karta PCI USB2.0.

Czy inne urządzenie USB2.0.


(Kariteks) #3

karta PCI - instalacja z CD


(system) #4

Spróbuj wsadzic tą karte do innego portu PCI


(JNJN) #5

To co pisze kolega,odinstaluj wszystko co USB,zmień slot PCI unikaj pierwszego PCI licząc od AGP i zainstaluj stery do karty ponownie.

W biosie wyłącz na disabled niepotrzebne porty i urządzenia.

Wgraj najnowsze stery do płyty głównej.

Sprawdź w menadzeże urządzeń czy nie ma konfliktów w urządzeniach.


(Kariteks) #6

Dość szybko wpadłem w zachwyt - wprawdzie komunikat się więcej nie pojawił, jednak nadal pozostawał samoczynny restart kompa. O fakcie tym wcześniej nie wspomniałem - nie kojarząc go z zainstalowaniem karty USB2.0. Przypadkiem przed formatowaniem wyjąłem kartę i komputer bardzo ładnie się zamknął. Jedyna możliwość wyłączenia go istnieje podczas ponownego uruchamiania Windowsa - przyciskiem Power - co zalecał sprzedawca podczas reklamacji karty, twierdząc, że dotyczy to wszystkich W2000, oraz W98, a sam nie chce ostawiać biosu.

Wszystkie urządzenia podłączone do tych portów pracują należycie, nie ma konfliktów sprzętowych, BIOS uaktualniony, programy są zamykane właściwie, a formatowanie nie zmienia tego stanu.

Jedyny problem z restartem.

Wspomniałeś o wyłączeniu portów w biosie, ale nie wiem, które mógłbym zamknąć?

PZDR


(JNJN) #7

Więc wygląda że karta źle współpracuje z płytami głównymi lub systemami,według mnie jest to wada i należy wymienic ją na model który pracuje bez problemu.

Jeśli chodzi o niepotrzebne urządzenia włączone w biosie - zależy od płyty co posiada i z czego korzystasz.

Porty, COM 1 i COM2 i LPT1

Karty zintegrowane,muzyczna,grafiki,sieciowa.

Urządzenia dodatkowe,IRDA,1394.

Kontrolery napędów, FDD/IDE/SATA/RAID.

Oczywiście wyłączasz urządzenia na disabled jak takowe posiadasz i z nich nie korzystasz.


(Kariteks) #8

ą


(Farall) #9

Miałem kiedyś taki problem - wymieniłem karete graf z dobrej na jeszcze lepszą (TNT2 -> GF4 MX440) i wyskoczył mi konflikt sprzętowy ze zintegrowaną kartą dźwiękową (płyta gł na chipsecie ALI wiec dostrzegam podobieństwa w sprzecie). Nie dało się nic zrobić do momentu reinstalacji Windowsa. Jak zainstalowałem z nową konfiguracją sprzetu w środku to system sobie poukładał i zniknęło. Może sformatuj i spróbuj tak samo? (o ile cię stać na luksus formatowania sobie partycji :slight_smile: )


(JNJN) #10

Często komp współdzieli różne zasoby na dwa lub kilka urządzeń i to jest prawidłowe.

Jeśli menadzer urządzeń nie wykazuje błędów w działaniu urządzeń należy uznać że prawdopodobnie zasoby są rozdzielone prawidłowo i konflikt nie występuje.

Ja bardziej bym tu powiedział że, winna to płyta główna i karta PCI USB,płyta ponieważ na chipach ALI szczególnie tych starszych zawsze były problemy,a karta ponieważ jest nowa może nie być zgodna z tymi płytami.

Warto jeszcze zrobić to tak - pamiętaj I slot PCI licząc od AGP ma być wolny.

Karta USB obsadzona w slocie PCI,wyjmujesz baterię z płyty na 30 minut.,wkładasz wchodzisz do biosu i go ustawiasz,wyłączasz co niepotrzebne na disabled,zapisujesz bios Save i testujesz kompa.

I tak po kolei obsadzasz inne sloty PCI kartą i wykonujesz wymienione czynności.

Jak to nic nie da,wymiana karty PCI USB na inny model - nie daję gwarancji że będzie dobrze lub zostawić jak jest teraz.

Można spróbować jak są nowsze sterowniki do karty PCI USB, na stronie producenta - może one rozwiążą problem współpracy karty z płytą główną.


(Kariteks) #11

Próbowałem b wielu wariantów, m.in.

Karta w II slocie, w biosie wyłączyłem kartę graf, porty USB1.1; zapisałem stan biosu, – bez zmian, jedynie bios – pomimo zapisu wrócił do stanu poprzedniego.

Dokładnie to samo w slocie III

Warianty te sprawdzałem również po wyjęciu bateryjki i odczekaniu ok. 1 godz. - bez zmian

Instalowanie sterowników przed, czy też po jej włożeniu – bez zmian

Formatowanie i instal W2K przy karcie w slocie – bez zmian

Wstawiałem w różne sloty jeszcze wypożyczone mi 2 rodzaje kart – producentów nie pamiętam, bez rezultatu.

Nie widząc możliwości zwróciłem kartę, i nabyłem rozgałęziacz do istniejących portów USB1.1.

Tym razem mój upór nie przyniósł rezultatu.

Dzięki za wskazanie kierunku poszukiwań

Pozdrawiam