USB 3.0 pod PCI-E kod 43 / 10

Cześć!

Mam kartę dodającą USB 3.0 pod PCI express, zakupioną na allegro - podejrzewam, że jest to jakiś chińczyk, bo na aukcji nie napisano producenta / modelu, ale

W menadżerze urządzeń:

Renesas USB 3.0 eXtensible Host Controller - 0.96 (Microsoft)
ID: PCI\VEN_1033&DEV_0194&SUBSYS_C0A5144D&REV_04

Karta po podłączeniu działa, natomiast po następnym uruchomieniu komputera - wywala błąd:
System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)

Czasami zdarza się podobny błąd, ale pod Kod 10.

Rozwiązaniem jest odinstalowanie urządzenia w menadżerze urządzeń i uruchomienie ponowne komputera - wówczas Windows widzi już kartę bez problemu tak na 2-3 następne uruchomienia komputera, a potem problem wraca.

Do tej pory:

• aktualizowałem bios do najnowszej wersji,
  • próbowałem zainstalować inne sterowniki do tej karty (np. od Della)

Niestety, problem powraca.

Płyta główna to Dell 0HY9JP, komputer do Dell Optiplex 790.

Wiecie może, jak mogę rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam serdecznie!

Nie powinieneś mieć więcej niż jednego sterownika do danego urządzenia. Dlaczego instalowałeś sterownik do tej karty od Della skoro nawet nie wiesz czy jest to karta Della?

Szukałem sterownika do tej karty poprzez hardware ID.

A może te :
(Renesas Electronics uPD720200 & uPD720200A USB 3.0 Host Controller Driver Kit (x86 and x64))
https://download.lenovo.com/UserFiles/Driver/en/Downloads%20and%20Drivers/B520/ID5CAR01WW5.exe

P.S. Karta może być też uszkodzona - sprawdzałeś na innym kompie , najlepiej z Win10 bo ma wbudowane sterowniki?

Miałem ciekawszy problem z podobną kartą, komputer wcale nie chciał ruszyć, po montażu innej ruszał bez problemu.

A ja jestem ciekawy czy z takiej dodatkowej karty USB da rady zabootować instalkę systemu po wpięciu pendrive.

Mogę sprawdzić, u córki taka karta funkcjonuje.

Byłbym bardzo zobowiązany :heart::heart::heart:

Niestety bios ani boot menu nie widzi nośnika.

Domyślam się że dysku PCI-e też nie zobaczy.

Ano właśnie - taka karta powinna posiadać własny BIOS/UEFI (tak jak kontroler dyskowy) aby cokolwiek zabootować.

No własnie z tego co kojarzę stare płyty z kontolerami PCI-e mają problem, w sensie z kontrolerami dysków i samymi dyskami.
Dyski będą działać jak system załaduje sterownik.
Miałem stację roboczą która z Saty wyciskała tylko jakieś 260MB/s, przyszło mi do głowy że może by tak SSD na PCI-e ale po małym rekonesansie w sieci wyszło że to nie zadziała.

1 polubienie

Wielkie dzięki za pomoc w wyjaśnieniu problemu. :clap::heart_eyes:

Aż sprawdzę z ciekawości wieczorem u mnie - bios widzi tę kartę :slight_smile: