Usb nie instaluje sprzetu


(Czarek2007i) #1

jakies miesiac temu kumpel przeinstalowal mi kompa, dokladnie wczoraj chcialem sobie wsadzic pare piosenek na komorke i jak zwykle wsadzilem orginalne usb, pojawila sie na dole dymka : "znaleziono nowy sprzet", ale niestety za okolo pare sekund pojawiła sie kolejna:"wystąpił bład podczas instalacji sprzętu. Twój sprzet moze nie dzialac wlasciwie". Podobnie rzecz sie ma gdy wsadzam inne urzadzenia z kabelkiem usb: kamerke i myszke bezprzewodowa. Co mam zrobic? Przed przeinstalowaniem kompa wszytsko dzialalo prawidlowo.


(adam749) #2

Jaki masz system i jaki Service Pack??


(Czarek2007i) #3

Microsoft Windows XP Proffesional Wersja 2002, dodatek service pack 2


(adam749) #4

Spróbuj ponownie zainstalować SP2 lub zainstaluj SP3. Windows oryginalny??


(Czarek2007i) #5

niestety nie


(adam749) #6

To w takim razie zobacz tu: viewtopic.php?f=5&t=210226

pkt: 1.2d


(Czarek2007i) #7

no, no...niezle mnie wrobiles ( a raczej ja siebie), mam pytanie, myslisz ze zaisntalowanie service packa by pomoglo, pytam sie bo maja dosc pokazny rozmiar, a nie chce sciagac na darmo


(Czarek2007i) #8

to widze ze mi juz nie pomozesz, szkoda, ale dzieki za pomysl z tym service packiem, mam nadzieje ze rozwiaze moj problem z usb


(Czarek2007i) #9

service pack nie pomogl, nadal wyskakuje ten komunikat, blagam poradźcie cos


(Neon1992) #10

cezpip123 , zainstaluj sterowniki od Chipset'u, znajdujące się na płytce CD od płyty głównej.


(Czarek2007i) #11

oki, zobaczymy czy pomoze


(Czarek2007i) #12

niestety dalej to samo, ale znalalzlem goscia ktory ma podobny problem: WinXP Pro SP2 PL - podczas wykrywania nowych urządzeń USB ( pendrive,

kamerka, telefon podpięty kablem itp )

podpinanych pierwszy raz dzieje się coś takiego :

pojawia się message ( w trayu, baloon tip ) że znaleziono urządzenie, np

'Pendrive PQI' po czym wywala się error że 'Urządzenie nie zostało

zainstalowane poprawnie i może nie działać prawidłowo.' Wchodzę do Ustawień

Systemowych, Sprzęt -> Device Manager, rozwijam gałąź USB Controllers i

widzę że jest jakieś urządzenie z wykrzyknikiem, daję Aktualizuj Sterownik,

Wyszukaj Automatycznie i tak dalej i wszystko się ładnie instaluje, pendrive

jest wykryty, działa, pojawia się w Mój Komputer itp. ( to samo z SE K750i i

kamerką ... ) Później przy podłączeniu tego samego pendrive do innego portu

USB już nie ma problemu, samo się ładnie wykrywa i instaluje.

Innymi słowy nie instaluje się automatycznie sprzęt USB tylko trzeba go

popchnąć ręcznie ...

Czy ktoś wie co moze być problemem ?? Usługi ? Jakiś sterownik ? coś w

rejestrze ?

ja mam chyba tak samo bo tez pojawiaja sie te charakterystyczne wykrzniki, ale troche nie rozumiem jak mam uaktuzilizoawc strownik, niby jest tam taka opcja, ale wyskakuje mi blad ze nie moze znalezc oprogramowania czy czegos tam, aha i jeszcze jedno, zauwazylem ze nie wszytskie urzadzenie mi nie niedzialaja, np mysz dziala, natomiast kabelek od komorki i kamerka nie:( co mozecieporadzic?


(Czarek2007i) #13

aha i okazlao sie ze mam orgiznalne oprogramowanie wiec adam749 chyba mozesz mi pomoc?


(eyeti) #14

http://komputery.katalogi.pl/problem_z_ ... 88232.html


(Czarek2007i) #15

DriverTool - cos takiego pomoglo podobno zeby usb do telefonow prawidlowo dzialalo (przynajmiej to). ale co to za program i gdzie go znalezc, dotąd szukam bez skutku: http://komputery.katalogi.pl/problem_z_ ... 88232.html


(Czarek2007i) #16

sorra zle link dalem: http://komputery.katalogi.pl/problem_z_...88232.html tak pisali na tym forum co mi wyslales


(Czarek2007i) #17

a moze trezba sciagnac jakies strwoniki kabelka usb do telefonu? wczesniej nie trzeba bylo, ale na niektorych forach pisza ze to by rozwiazalo problem, tylko nie moge ich znalezc, jakby ktos pomogl : moje telefony to motorolla v375 i samsung sgh-l760, oczyiscie jak macie inne rozwiazania mojego problemu to bardzo prosze