USB- po podłączeniu system nie wykrywa urządzenia


(Qbagd) #1

Mam taki problem że jak podłączam aparat, kabel do telefonu i mp3 to windows nie widzi że podłączyłem sprzęt, w aparacie i mp3 pisze ze usb connect.mam chyba usb Intela. Zrobiłem:

*. Wyłączyłem USB w biosie i włączyłem

*. Sformatowałem dysk C i zainstalowałem od nowa windowsa

*.Wyłączyłem USB w menadżerze urządzeń i włączyłem

*.Wgrałem sterowniki do płyty głównej

*. Wgrałem setrowniki do mp3 i itd.

Wcześniej wszystko działo (jakieś pół roku temu). Mam płytę główną ASUS p4p800 se AGP. Jak instalowałem sterowniki do USB z płyty od producenta to wyskakiwało mi "Windows XP USB2.0 Driver Installation

Please using Windows XP SP1 (Service Pack 1) or later versions, you DO NOT need to

install this driver, because they already contain software support for USB 2.0." to pobrałem z neta sterownik na windows xp, nie wiem czy poprawne. Mam windows xp sp 2 z wszystkimi bierzącymi aktulizajami.


(Carlsbergxxx) #2

Sposób może niezbyt wygodny, ale zawsze działa.

  1. Podłącz urządzenie pod USB.

  2. Otwórz Start--> Ustawienia--> Panel sterowania.

  3. Potem "Dodaj sprzęt" i jak pojawi się okienko, to kliknij "Dalej".

Powinno Ci wykryć sprzęt. Przy następnym okienku możesz dać "Anuluj" i cieszyć się wykrytym sprzętem.


(Gina Gina) #3

Pisze przecież bardzo wyraźnie (w języku angielskim):

-> XP z zainstalowanym SP1 lub SP2 nie wymaga driverów do USB !!

(drivery były używane przed wydaniem SP1 ale nie zawsze działały

poprawnie)

  • w Twoim wypadku należy zainstalowac świeży XP z SP1 lub SP2

i dopiero potem uruchamiać urządzenia USB !

( próba uruchomienia USB przed dodaniem SP1 lub SP2

najczęściej kompletnie blokuje dostęp do urządzeń USB)


(Qbagd) #4

c3x tak też próbowałem


(enjoypoznan) #5

Może spróbuj z różnymi gniazdami USB. Zwłaszcza te z przodu często nawalają.


(Qbagd) #6

mam 8 a w menadzerze urządzen znajduje mi 5. Sprawdzałem wszystkie gniazda


(enjoypoznan) #7

Może ten co składał Ci kompa żle podłączyl gniazda z przodu obudowy.

Coś musi byc nie tak skoro nie wykrywa Ci 3 gniazd USB. :?


(Qbagd) #8

Z przodu mam gniazda zepsute bo kiedy jak bylo mp3 w kompie przypadkiem jeblem w nia kopa i cos tam odpadlo i od tamtego czasu nie korzystalem z przedniego gniazda. z tylu mam 4 gniazda z plyty glownej i 2 mam dolonczone i z plyta glowna laczy sie jakims kablem. Dzis zainstalowalem windowsa xp vista styl od kumpla, to jest jakas piracka edycja, i nadal nie wykrywa mi ani aparatu ani usb. mysle ze to cos w biosie, albo ze zworkami chociarz nie wiem co do tego maja zworki. w biosie ustawilem ustawienia fabryzcne. sory za jezyk ale mam wina english.


(Grostecki) #9

Miałem kiedyś to samo. Z tym, że po podłączeniu czegokolwiek do portu USB komp mi się wieszał. Zrobiłem restart i ..... znowu to samo. W końcu znalazłem na necie sterownik do USB pod windowsa plik o nazwie "usbstor.sys". Podmieniłem w katalogu Windows\system32\drivers i USB odżyło. U Ciebie podejrzewam że też to powinno pomóc. Poszukaj w necie albo daj znać to wyślę Ci ten plik.


(Qbagd) #10

grostecki

sciagnolem ten plik i nic. nie mialem takiego pliku w driverach. Mam takie:

usbport

usb8023

usbcamd

usbhub

usbd

usbehci

usbhub

usbintel

usbport

usbuhci

wszystkie koncwka sys jak kto by mia takie pliki i by tak uprzejmy spakowac je w paczke i mi je wyslac na meila qbagd@wp.pl