Mam jedno pytanie.
Jak uruchomić program z uprawnieniami administratora z konta usera standardowego?
Chodzi o to, aby dany user standardowy mógł uruchomić program z prawami admina bez podawania hasła administratora/członka grupy administratorzy.
Jako administrator wpisał bym hasło tylko raz na koncie usera i żeby było zapamiętane od tej pory dla wybranego programu.
Robiłem według tej instrukcji: https://www.howtogeek.com/124087/how-to-create-a-shortcut-that-lets-a-standard-user-run-an-application-as-administrator/ ale doszedłem do ostatniego kroku (ostatni obrazek) i jak otwiera mi się okno do wpisania hasła nie mogę nic wpisać. Mój kod w ścieżce skrótu to
CCleaner ma opcje, że sam dodaje zaplanowane zadanie co pozwala uruchomić mu się z uprawnieniami administracyjnymi - nie testowałem na koncie ograniczonym. OK, ona raczej na konto ograniczone nic nie da, wyłącza się tylko okienko UAC, jak konto ma uprawnienia Adminstracyjne.
Na moje oko dziwne, u mnie jak pominąłem nazwę komputera to mogłem po chwili wpisać hasło (nie widać żadnych znaków / gwiazdek i zatwierdzasz enterem), program CCleaner się uruchomił. Sprawdziłem też wersje z podaną nazwą komputera i tam też można było wpisać hasło tyle, że nie widać co wpisujemy i zatwierdzamy enterem.
Jak na próbę zrobiłem konto z użytkownikiem ograniczonym, to też mogłem wpisać hasło i potem uruchamiać program bez znajomości hasła admina z tak utworzonego skrótu, ale nie znikało okienko potwierdzenia że program wymaga wysokich uprawnień.
Czy na pewno potrzebujesz żeby ten użytkownik uruchamiał jako admin? To nie jest bezpieczne rozwiązanie. Nie lepiej nadać uprawnienia temu programowi, katalogowi w którym pracuje itp uprawnienia dla danego użytkownika?
Odpalanie programów z prawami admina jest niebezpieczne, ponieważ w momencie kiedy ktoś będzie chciał wykorzystać błąd danego programu do wykonania zewnętrznego kodu to zdobędzie dostęp do całego komputera.
Albo nie nadałeś odpowiednich uprawnień do katalogu w którym pracuje, albo został źle napisany i powinien być izolowany. Chyba że to program narzędziowy który wprowadza jakieś modyfikacje do systemu, ale do takich programów powinien mieć dostęp tylko administrator.