Witam, czy zna ktoś sposób na darmową automatyczną transkrypcję dźwięk → napisy (ang)?
Jest mnóstwo dobrych stron do tego (jak np happyscribe.com), ale wszystko płatne, a darmowe próbki nie pozwalają na przerobienie więcej niż 10 min materiału na miesiąc lub nie pozwalają pobrać wygenerowanych napisów.
Strona którą podałeś to z opisu wynika, że robi to człowiek a nie automat, więc oczywiście, że będzie to płatne.
Automatyczna transkrypcja będzie się opierałą o deep learning. Możesz zobaczyć czy nie dał ktoś jakiegoś modelu na githubie czy colabie
Wszystkie usługi które sprawdziłem to przede wszystkim transkrypcja maszynowa, ręczne to przeważnie tłumaczenie.
A jak tego szukać na githubie?
Chcesz po prostu zmienić mowę (czy może jakieś nagranie) na tekst, czy to ma być przygotowanie napisów do filmu w innym języku?
Wtedy szukasz pod hasłami typu speech2text
ewentualnie jest prostszy sposób przez windowsa 10 (tylko musiałbyś zmienić język na angielski bo to nie działa w wersji polskiej)
Możesz też użyć deepspeacha od Mozzili z przetrenowanym modelem
Mam plik dźwiękowy (ścieżka wyjęta z filmu) i chcę zrobić transkrypcję do postaci napisów (np srt), którą już sobie przetłumaczę i wrzucę z powrotem do filmu.
Pod speech2text nie znajduję nic związanego z napisami.
Win10 nie mam.
Ten Common Voice to też nie to.
Tak nie do końca:
Jako samozatrudniony współpracownik lub współpracowniczka Happy Scribe będziesz mieć dostęp do wielu plików audio przesyłanych przez naszych klientów. Możesz je przeglądać i wybrać pracę nad tymi, które najbardziej Ci odpowiadają. Kiedy już zaczniesz pracować, Twoim zadaniem będzie uważne słuchanie nagrań audio i korekta transkrypcji generowanej przez silnik AI.
Jeśli pracujesz nad plikiem z napisami, będziesz też odpowiadać za synchronizację napisów ze ścieżką audio i poprawę łamania wierszy w celu zwiększenia czytelności napisów.
Ok, nieważne, nie ma takiej usługi za darmo. Jedyna, którą znalazłem z największą ilością darmowych minut descript.com wywala mi błąd połączenia sieciowego przy instalacji obowiązkowego programu.
Ok po przejrzeniu 20-30 usług znalazłem - riverside.fm/transcription
Chyba jedyna darmowa, bez rejestracji i nawet nieźle sobie radzi. Minusy - brak obsługi najpopularniejszych formatów ścieżek audio i nieradzenie sobie z dłuższymi materiałami.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.