Witam,
W aplikacjach mam wyłączone google services framework a mimo wszystko i tak widzę w firewalle RethinkDNS ruch sieciowy od tej usługi spyware&malware wysyłany na różne adresy IP po całym świecie automatycznie tylko po połączeniu z siecią…
Dane w tle też wyłączone.
Czy to są legalne takie praktyki?
Zagłębiając się w temat degoogla systemu Android przeraża mnie ilość aplikacji, usług zbierających wszelkie możliwe dane o userze przez syfiasty google który wciska na siłę.
Część aplikacji podstawowych odinstalowalem przez ADB w Linux i zainstalowałem ze sklepu F-Droid open sourcowe odpowiedniki Fossify.
Jednak po denstalacji apek np. Tel gboard sms itd. to spyware googla i tak zostaje w spisie aplikacji.
Póki co zablokowalem ten syf i inne uslui googla w firewallu.
W ostateczności pozostaje usunięcie jednak część wbudowanego syfu po deinstalacji powoduje problemy z działaniem innych aplikacji.
Licencja na soft mówi, że wykonuje on taką łączność, więc jak najbardziej legalne
Znaczy jakie spyware? Z tego co widzę to łączy się z chmurą, bo tak działa Google, wszelkie dane są w chmurze, na dodatek rozbite na wiele serwerów i szyfrowane, więc robi dokładnie to, co powinien.