Usługi systemu Windows - Czy można wyłączyć?

Witam,

Mam włączone takie Usługi Systemu Windows 7 jak poniżej…

Tak Service Bufor wydruku Microsoft Corporation C:\Windows\System32\spoolsv.exe
Tak Service Harmonogram zadań Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Klient DHCP Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalServiceNetworkRestricted
Tak Service Klient DNS Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k NetworkService
Tak Service Klient zasad grupy Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Kompozycje Microsoft Corporation C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Konstruktor punktów końcowych audio systemu Windows Microsoft Corporation C:\Windows\System32\svchost.exe -k LocalSystemNetworkRestricted
Tak Service Menedżer kont zabezpieczeń Microsoft Corporation C:\Windows\system32\lsass.exe
Tak Service Menedżer sesji Menedżera okien pulpitu Microsoft Corporation C:\Windows\System32\svchost.exe -k LocalSystemNetworkRestricted
Tak Service Microsoft .NET Framework NGEN v4.0.30319_X86 Microsoft Corporation C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\mscorsvw.exe
Tak Service Moduły obsługi kluczy IPsec IKE i AuthIP Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Net.Pipe Listener Adapter Microsoft Corporation C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\SMSvcHost.exe
Tak Service Net.Tcp Listener Adapter Microsoft Corporation C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v4.0.30319\SMSvcHost.exe
Tak Service Ochrona oprogramowania Microsoft Corporation C:\Windows\system32\sppsvc.exe
Tak Service Panda Cloud Antivirus Service Panda Security, S.L. C:\Program Files\Panda Security\Panda Security Protection\PSANHost.exe
Tak Service Panda Product Service Panda Security, S.L.U. C:\Program Files\Panda Security\Panda Security Protection\PSUAService.exe
Tak Service Plug and Play Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k DcomLaunch
Tak Service Program mapowania punktów końcowych wywołań RPC Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k RPCSS
Tak Service Program uruchamiający proces serwera DCOM Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k DcomLaunch
Tak Service Przeglądarka komputera Microsoft Corporation C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Stacja robocza Microsoft Corporation C:\Windows\System32\svchost.exe -k NetworkService
Tak Service System zdarzeń COM+ Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalService
Tak Service Usług systemu Windows buforowania czcionek Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalService
Tak Service Usługa interfejsu magazynu sieciowego Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalService
Tak Service Usługa pomocnika hosta aplikacji Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k apphost
Tak Service Usługa powiadamiania o zdarzeniach systemowych Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Usługa profilów użytkowników Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Usługa publikowania w sieci WWW Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k iissvcs
Tak Service Usługi kryptograficzne Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k NetworkService
Tak Service Windows Audio Microsoft Corporation C:\Windows\System32\svchost.exe -k LocalServiceNetworkRestricted
Tak Service Windows Image Acquisition (WIA) Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k imgsvc
Tak Service Wstępne ładowanie do pamięci Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalSystemNetworkRestricted
Tak Service Wykrywanie sprzętu powłoki Microsoft Corporation C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs
Tak Service Zasilanie Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k DcomLaunch
Tak Service Zdalne wywoływanie procedur (RPC) Microsoft Corporation C:\Windows\system32\svchost.exe -k rpcss

. W/w Usługi Systemu Windows są widoczne w programie CCleaner.

Czy można wyłączyć wspomniane Usługi Systemu Windows lub wyłączyć te te są w ogóle niepotrzebne?.

3/4 tych usług uruchamianych jest ręcznie - tzn. tylko w momencie wystąpienia określonego żądania a normalnie nie działa. Pozostałe usługi działają i są potrzebne. Jeśli nie chcesz kłopotów to zostaw tak jak jest. W przypadku bezczynności systemu prawidłowo ustawione usługi nie powinny zabierać więcej jak 1% mocy procesora.

Ja mam wyłączone praktycznie wszystko co można, aby system nadal poprawnie działał. Lata temu nad tym trochę siedziałem i ogólnie powiem, że jeśli system stoi na HDD to wyłączenie wielu zbędnych usług nawet coś daje, na SSD jakoś nie widziałem większej różnicy, ale nadal je wyłączałem. Jeśli wkleiłbyś zrzuty ekranu z okna Usługi (services.msc) z usługami posortowanymi alfabetycznie to mogę je porównać ze swoimi i powiedzieć co możesz wyłączyć.

Ja też lata temu bawiłem się w „optymalizację” i powyłączałem niepotrzebne usługi sieciowe m.in. Usługę odnajdywania sieci SSDP a potem dziwiłem się dlaczego system nie widzi podłączonego aparatu fotograficznego i co ma jedno z drugim wspólnego.

Odnajdywanie SSDP mam wyłączoną, bo dla mnie jest zbędna. Do aparatu mam włączoną Windows Image Acquisition (WIA).

Odnajdywanie SSDP jest również używane przez niektóre wirtualizacje (VMware) a dokładnie aby maszyna wirtualna widziała foldery udostępnione (współdzielone) przez hosta.

A harmonogram zadań aktualizuje aplikacje i włącza zadania oczyszczania. Zamiast wyłączać podstawowe usługi systemowe, bez których wszystko działa mniej bezpiecznie i mniej stabilnie (jeżeli się nie rozumie swoich akcji i nie wdraża środków zastępczych), zastanowiłbym się, dlaczego masz włączone składniki IIS na systemie niełatanym od pięciu lat.