Ustawianie dostępności folderu tylko dla właściciela

Witam, czy jest jakaś możliwość na ustawienie danego folderu aby dostęp do niego miał tylko i wyłącznie użytkownik który go stworzył? Potrafię ograniczyć dostęp do folderu użytkownikom, którzy posiadają już konta na moim komputerze, lecz są oni w stanie stworzyć inne konta (są administratorami), które z automatu będą miały dostęp do mojego folderu bo nie znajdują sie na liście zablokowanych. Z góry dzięki za pomoc.

Nie ma takiej możliwości używając tylko i wyłącznie uprawnień na poziomie systemu plików. Być może szyfrowanie mogłoby stanowić jakieś rozwiązanie…

Jeżeli mają uprawnienia administratora, to nic z tym nie zrobisz.

Dzięki za odpowiedzi. Czy są zatem jakieś sposoby aby w jakiś sposób uniemożliwić dostęp do określonych folderów innym użytkownikom komputera?

Odpowiedź dostałeś wyżej - zaszyfrować.

Jak napisał @Veers - szyfrowanie.

Słowo-klucz: veracrypt

Ok, szyfruje niektóre foldery używając truecrypta, ale nie wszystkie jestem w stanie szyfrować. Jak mogę zaszyfrować katalog swojego użytkownika? Poza tym - zaszyfrowany katalog można usunąć z innego konta systemu. Chciałbym tego uniknąć.

Dla tych co uważali, że nie da się rozwiązać mojego problemu z poziomu windowsa bez dodatkowych aplikacji: https://www.youtube.com/watch?v=zWxx9uz1bP8 . Sprawdziłem, działa tak jakbym chciał.

Mówisz, że inny użytkownik z uprawnieniami administratora nie może sobie zmienić tych ustawień?

… o wiele ciekawsze jest, jak się zachowa system (lub oprogramowanie) po nadaniu takich uprawnień jak na filmie dla profilu użytkownika (lub katalogów wewnątrz profilu) :smiling_imp:
Bo przywrócenie “dostępu” przez innego administratora, jest proste jak konstrukcja gwoździa, i nie potrzeba do tego nawet filmiku …