Witam, czy jest jakaś możliwość na ustawienie danego folderu aby dostęp do niego miał tylko i wyłącznie użytkownik który go stworzył? Potrafię ograniczyć dostęp do folderu użytkownikom, którzy posiadają już konta na moim komputerze, lecz są oni w stanie stworzyć inne konta (są administratorami), które z automatu będą miały dostęp do mojego folderu bo nie znajdują sie na liście zablokowanych. Z góry dzięki za pomoc.
Nie ma takiej możliwości używając tylko i wyłącznie uprawnień na poziomie systemu plików. Być może szyfrowanie mogłoby stanowić jakieś rozwiązanie…
Jeżeli mają uprawnienia administratora, to nic z tym nie zrobisz.
Dzięki za odpowiedzi. Czy są zatem jakieś sposoby aby w jakiś sposób uniemożliwić dostęp do określonych folderów innym użytkownikom komputera?
Odpowiedź dostałeś wyżej - zaszyfrować.
Ok, szyfruje niektóre foldery używając truecrypta, ale nie wszystkie jestem w stanie szyfrować. Jak mogę zaszyfrować katalog swojego użytkownika? Poza tym - zaszyfrowany katalog można usunąć z innego konta systemu. Chciałbym tego uniknąć.
Dla tych co uważali, że nie da się rozwiązać mojego problemu z poziomu windowsa bez dodatkowych aplikacji: https://www.youtube.com/watch?v=zWxx9uz1bP8 . Sprawdziłem, działa tak jakbym chciał.
Mówisz, że inny użytkownik z uprawnieniami administratora nie może sobie zmienić tych ustawień?
… o wiele ciekawsze jest, jak się zachowa system (lub oprogramowanie) po nadaniu takich uprawnień jak na filmie dla profilu użytkownika (lub katalogów wewnątrz profilu)
Bo przywrócenie “dostępu” przez innego administratora, jest proste jak konstrukcja gwoździa, i nie potrzeba do tego nawet filmiku …