Witam, na wstępie chciałem zaznaczyć, że z webmasteringiem i tego typu rzeczami mam bardzo małe doświadczenie dlatego z miejsca proszę o wyrozumiałość
Założyłem na własne potrzeby forum (na darmowym hostingu). Korzystam z phpBB by przemo i tutaj pojawia się moje pytanie jak ustawić żądanie hasła po wejściu na stronę. Tak żeby po wklepaniu adresu nie przekierowywało na forum tylko najpierw prosiło o hasło a dopiero później pokazywało zawartość forum?
Ok, dzięki za info. Zabieram się za sprawdzanie. W razie wątpliwości jeszcze tutaj napiszę
Edit:
Skorzystałem z ModernBB. Od razu lepiej się patrzy na to forum :P. Teraz tylko muszę zająć się tym nieszczęsnym hasłem co jest dla mnie nie lada wyzwaniem
Edit:
Mam problem z konfiguracją plików .htacces i .htpasswd. Umieszczam je w głównym katalogu na ftp. Po wpisaniu adresu www fakt prosi mnie o login i hasło ale po wpisaniu zamiast przenosić mnięna moją stronę wywala mnie na stronę mojego hostingu. Dlaczego tak się dzieje ?
Po zablokowaniu viewforum.php przekierowuje normalnie na stronę nie prosi o dane do logowania, nic się nie dzieje.
Edit:
Jeszcze odnośnie tego If you don’t know what the value should be, do a phpinfo() and find the DOCUMENT_ROOT value.
Udało mi się wyciągnąć informacje z pliku phpinfo.php
DOCUMENT_ROOT /usr/local/apache/htdocs
Tylko w jaki sposób mnie to ratuje ?
Gość pisze że “AuthUserFile” jest specyficzne dla każdej konfiguracji hostingu. Jeśli nie wiem jakie te wartości są mam zrobić plik phpinfo (btw. zrobiony) i wyszukać podaną wartosć (podałem wyżej) tlko co mi z tego przyszło? Jak mam wykorzystać tę informację ?
Okej, właśnie sprawdzałem i z tego co widzę to na większości współdzielonych hostingów .htaccess nie zadziała. (głównie przez samą konfigurację apacza i na stałe przypisany document root)
Mam inne rozwiązanie dla ciebie.
Skrypt może i stary, ale działa znośnie i do twoich celów się nada.
Ok, wszystko jest ok. Prosi o hasło przed wejściem na forum. Tylko pytanie jak ustawić tak żeby zapamiętał wpisane hasło i nie prosił za każdym razem jak odświeżam stronę czy wchodzę w inny temat na forum ?
Taka mała sugestia póki jeszcze nie jesteś na dalszym etapie, nie zaprzeczę i nie kwestionuje skryptu ModernBB jednakże ich forum, wsparcie nie jest bardzo rozwinięte, dodatkowo dość ważnym elementem jest praktyczny brak widzialności tego skryptu forum wśród większych for w Polsce i na świecie.
Skrypt MyBB pozwoli Ci za pomocą Panelu administratora zablokować dostęp do forum (przycisk włącz/wyłącz), posiada tysiące wtyczek, ogromnie rozbudowany support zarówno Angielski jak i również Polski, posiada parsery, które umożliwiają przejście z innego skryptu na MyBB, skrypt jest przyjazny od strony SEO, dlatego osobiście radził bym skierować się w tą stronę, zaoszczędzić przy tym pracy na przyszłość.
Ps. oczywiście nie mówię o komercyjnych skryptach IPB, VB.