Zapewne wielu z Was spotkało się z niemożliwością utworzenia tapety panoramicznej - tzw. przewijanej - jako tło w swoich urządzeniach. Ja spotkałem się z tym problemem podczas korzystania z Samsunga Galaxy S3 oraz S5 i choć nigdy nie potrzebowałem takowej tapety, zawsze szukałem w czym tkwi problem. Jakiś czas temu spotkałem w sklepie Google fajny programik - Landscape Wallaper - który mam nadzieję rozwiąże problem przewijanych tapet w telefonie.
Użytkowanie programu jest bardzo proste i nie powinno sprawić większych problemów, choć dla niektórych barierą może być język Angielski.
- Uruchamiamy program Landscape Wallaper (po ówczesnym ściągnięciu go ze sklepu Google). Program zajmuje ok. 230 kB więc nie ma tragedii że zżera za dużo miejsca.
- Naszym oczom pokaże się menu główne złożone z trzech opcji - wybrania tapety, ustawiania jej oraz wyjścia z aplikacji.
- Wybieramy interesującą nas tapetę (punkt 1) określając jej położenie w telefonie, albo wybierając ją z galerii/zewnętrznego programu. Zewnętrznym programem może być też program Zedge jeśli chcemy się zaopatrywać w masę darmowych tapet, a sami nie mamy pomysłu jaką wybrać.
4.Wybierając tapetę możemy skorzystać z automatycznego przycinania obrazka lub możemy sami zaznaczyć jaki obszar ma być użyty w naszej panoramie. Osobiście polecam zostawić automatyczną opcję zaznaczoną.
5.Następnie wybieramy punkt 2 (Start Live Wallaper) i możemy natychmiast ustawić ją na telefonie, lub skorzystać z opcji dodatkowych, tzn: możemy zdecydować w jaką stronę ma się obracać, z jaką prędkością, czy ma to być płynne przewijanie, jakość, czy ma wznawiać/cofać wyświetlanie jak dojdziemy do końca obrazka, itp. Opcji jest sporo jak widać poniżej: