Ustawienia Compiza za pomocą Unity Tweak Tool

Witam mam zainstalowane ubuntu 15.04 doinstalowałem Unity Tweak Tool i za jego pomocą ustawiłem przy minimalizacji i powrocie okien styl magic lamp (magiczna lampa) nie mogę się doszukać ustawienia drgających okien ktoś pomoże? nie instalowałem compiza gdyż on jest domyślnie zainstalowany tylko nie wiem jak skonfigurować.Wiem też,że istnieje takie cos jak compiz manager ale nie chcę tego instalować.

pozdrawiam.

Pakiet compiz jest instalowany domyślnie. Znawcy twierdzą, że całe Unity to nakładka na compiz. Nie wszystkie efekty są jednak dostępne bez zainstalowania dodatkowego pakietu o nazwie compiz-plugins-extra. Po jego zainstalowaniu (jako zależność zainstalowany zostanie pakiet compiz-plugins) pojawia się np. efekt drgających okien. Ja zawsze instaluję jeszcze pakiet o nazwie compizconfig-settings-manager i za jego pomocą dokonuję zmian.

Mi compiz manager zrobił sieczkę na Ubuntu zniknął pasek z ikonami oraz górny pasek nie pomógł nawet reset komputera musiałem stawiać ubuntu na nowo.

Ja natomiast, po przeczytaniu twojego posta, zainstalowałem wymienione wyżej pakiety w Ubuntu 15.10, odpaliłem ccsm, włączyłem drgające okna i działa bez zarzutu. Wcześniej tego nie robiłem, bo system jeszcze niestabilny.

ja wczoraj instalowałem ccsm ale nie widziałem opcji drgające okna zaznaczyłem tylko dekoracje okien myśląc ,że to to i sie posypało a tak marginesie skąd masz Ubuntu 15.10? wczoraj patrzałem to chyba dopiero beta 2 wyszła

Efekt drgających okien jest w ccsm w dziale Efekty, ale dopiero po zainstalowaniu pakietu compiz-plugins-extra. Co do Ubuntu 15.10 to najświeższe obrazy można pobrać stąd: http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/

a to jest wersja stabilna? czy nadal beta? można zaktualizować obecne 15.04 ?

To nie jest jeszcze wersja stabilna. Z aktualizacją poczekaj jeszcze kilkanaście dni, do wyjścia wersji finalnej.

ok dziękuję za info zainstalowałem compiz plugins extra i ccsm drgające okna działają  :) więcej nie ruszam bo znów padnie :stuck_out_tongue:

pozdrawiam.

Całkowicie popieram - nie ruszaj, bo się posypie. Wiem z doświadczenia.