Ustawienia graficzne co oznaczają?

Witam forumowiczów.

Mam pytanie odnośnie poszczególnych opcji graficznych, które są dostępne w grach i nie bardzo wiem co oznaczają, może mi ktoś w skrócie wyjaśnić? Poniżej lista owych opcji.

1. Aberracja chromatyczna
  2. Potrójne buforowanie
  3. Ambient occlusion (SSAO oraz chyba jeszcze jedno jest)
  4. Post Processing

Pytam o to bo aktualnie gram w ME Andromeda na i7 i GTX 1060 6GB i na wysokich ustawieniach mam 30fps na średniej rozdziałce, podczas kiedy grafika w tej grze wygląda porównywalnie z ME 1 i się zastanawiam na czym polega trik. Skąd takie wymagania systemowe?

Wpisałeś którąś z tych opcji w Google i wynik który się pojawił niewystarczająco rozwiał Twoje wątpliwości? :slight_smile:

1 polubienie

Tak, wpisałem Aberrację chromatyczną i niestety tłumaczenie jest niejasne.

Spróbuj tak: https://www.google.pl/search?q=aberracja+chromatyczna+w+grach

Czas który poświęciłeś na wygoglowanie tego dla mnie (za co jestem niezwykle wdzięczny, to bardzo szlachetne z twojej strony) z powodzeniem można by wykorzystać do opisania mi z grubsza tych czterech opcji oraz podjęcia dyskusji na temat MEA :slight_smile:

1. efekt znany z fotografii, gdzie soczewka nie jest w stanie skupić całego spektrum światła w jednym miejscu, generując kolorowe obwódki (pomarańczowe i niebieskie) wokół ciemnych przedmiotów na jasnym tle. Drobny dodatek - może irytować.

2. tak jak bufor plików, tylko że tutaj skrzypce grają o grafice

3. Brak/SSAO/HBAO+ - Technika wykorzystywana do określenia, jak poszczególne szczegóły obiektu wystawione są na oświetlenie i jak powinny być cieniowane. Mniej zaawansowana opcja SSAO jest też mniej dokładna niż HBAO+, ale w mniejszym stopniu obciążająca sprzęt. HBAO+ to technologia z pakietu efektów Nvidii, wykorzystująca więcej informacji podczas obliczania oświetlenia sceny - bardziej obciąża komputer.

4. rozmazanie grafiki w tle, przenikanie elementów tła

1 polubienie

Poszukaj na yt kanalu tvgry. W jednym z odcinków fajnie wszystko wytłumaczyli łącznie z wpływem różnych ustawień na obciążenie procesora czy grafiki. Chyba Kacper Pitala robił ten odcinek.

1 polubienie

Można dawać rybę, można dawać wędkę :slight_smile:

No i wszystko już wiem, dzięki.

A teraz to odnośnie MEA, jak myślicie dlaczego mimo stosunkowo “normalnej” grafiki ta gra wymaga aż GTX 1080? Skąd się biorą takie wymagania?

To EA, więc z dupy.
Zawsze podaje się najmocniejsze systemy na rynku, by określić na jakich uruchomi się w najładniejszej wersji.

A minimalne to m.in:
Intel Core i5 3570 3.4 GHz/AMD FX-6350 3.9 GHz, 8 GB RAM, karta grafiki 2 GB GeForce 660/Radeon 7850 lub lepsza, 55 GB HDD, Windows 7/8.1/10
Źródło: https://www.gry-online.pl/

Aha, bo zastanawiająca jest jedna rzecz. MEA ma ładną grafikę, nie mówię, że nie, ale nie jest ona dużo ładniejsza niż w ME3 jeśli spojrzeć na modele, pancerze, broń i inne, wyjątkiem mogą być tekstury słońca np. oraz promienie słoneczne, bo one faktycznie są ładniejsze, ale mam wrażenie że taka grafika jest zupełnie nieadekwatna do wymagań. I cały czas się zastanawiam czemu gra wymaga tak wiele, oferując coś co jest standardem. Skąd tak wysokie faktyczne wymagania gry.

Bo to EA, naprawdę trzeba tłumaczyć ?

Nic z tego nie rozumiem. Co z tego, że to EA? Tzn oni celowo robią gry które mają duże wymagania a oferują niewiele w zamian?

Ehh… no dobra:
EA baaardzo sporo obiecywało w związku z premierą nowego Mass Effecta, ukazując na materiałach przedpremierowych wiele nowych efektów graficznych - cząsteczki, światła, cienie itp. W momencie wydania okazało się że z 60% tych efektów nie działa lub nie tak jak powinna. EA znane jest z tego że wydaje produkt niedopracowany i dopiero pierwsze patche potrafią zdziałać cuda. Tyle że do tej pory należycie wraz z Bioware nie połatali tej gry by można by było wykorzystać w 99% jej graficznego potencjału.

Czyli to taki standardzik u nich, żeby opchnąć gierkę, zarobić kasę, a potem mieć wywalone na graczy? To by się zgadzało patrząc chociażby na ME 3 czy MEA.

Maksymalizacja zysków, minimalizacja kosztów. Większość firm tak działa. CD Projekt Red też, tylko mają inną taktykę - która jak widać, całkiem nieźle się sprawdza:

image

Żeby nie było, EA w analogicznym okresie też daje radę, chociaż nie aż tak gwałtownie (ale to nic dziwnego, bo firma dużo większa):
image

1 polubienie