F7 robiłeś?
To.
Tak, zrobiłem tak jak pisałeś i wyłączyłem to Turbo więc teraz dobrze się wyświetla, obniżyłem napięcie do 1,4V na pamięć i nurtują mnie te ustawienia na co zwrócił uwagę @MatewoosH bo ta 6 to chyba odniesienie do trzy kanałowej pamieci…
W liście kompatybilności pamięci RAM dla tej płyty na stronie Gigabyte’a jest taka adnotacja:
According to Intel spec definition that XMP DIMMs and DDR3-1600 or above are supported for one DIMM per channel only
…czyli wychodzi na to, że prędkość 1600 MHz i wyższa jest obsługiwana tylko w trzech gniazdach.
Cztery gniazda na twojej płycie są przypisane do trzech kanałów pamięci:
Jak widać, gniazda _2 i _3 są przypisane do jednego kanału.
Wyjmij jedną kość z gniazda _3 (drugie licząc od procesora, chyba pokolorowane na błękitny) i zobacz jak wtedy BIOS wykryje częstotliwość pamięci.
Jeśli dalej będzie wykrywana tylko częstotliwość 1333 MHz, to wyjmij jeszcze jedną kość, aby pracowały w trybie dwu kanałowym (z gniazda _2 lub_4) i sprawdź jeszcze raz. Może być tak, że pamięci które masz nie są „zdolne” do pracy w trybie trzy kanałowym przy 1600 MHz.
@MatewoosH jedna i druga opcja nic nie zmieniła jest 1333 MHz.
Teraz tylko pytanie jak ustawić mnożnik pamięci x10 czy x12? na razie zmieniłem na x10 i napięcie 1,4V
(by dobrze działały wszystkie razem - jak obsługuje 16GB to coś w ustawieniach skoro błędy?)
Tryb pracy zawsze będzie trzyknnałowy? czy trzeba jeszcze coś pozmieniać by były cztery kości?
Resetowałeś BIOS po wyjęciu pamięci? Zworką na płycie głównej, nie w BIOSie.
Dla 1600 powinien być x12 ale skoro nic to nie daje, to wszystko jedno co ustawisz.
Tryb trzy kanałowy będzie zawsze aktywny jeśli będą obsadzone trzy lub cztery gniazda, nie trzeba nic zmieniać.
Z prawej strony od mostka południowego masz zworkę/trzy piny do resetowania BIOSu (CLR_CMOS)
Jak wolisz. Według Gigabyte’a tak się nie da (16 GB na 1600).
Ja osobiście wolałbym mniej szybszej pamięci. 12 GB to też dużo.
kurcze teraz dżwięki wydaje i jakieś informacje PCI
Ps. ja na starej miałem 1333 MHz 6GB i dobrze było (nie gram w gry) a teraz sprawdzę czy wystarczy te 16GB, jak nie będę wykorzystywał to może wtedy…
@MatewoosH A jaka jest różnica?
Gdzie to znalazłeś? Wkładałem RAM w prawie identyczną płytę i 5 kości pracowało na 1600MHz.
Poza tym ta płyta ma 6 gniazd a nie 4.
4 gniazda są i tak jak pisze jedno niebieskie
A to sorry. Pomyliło mi się. Ja miałem X58 a to jest EX58.
Ustaw wszystko w BIOSie poprawnie, wyłącz zbędne funkcje, porty itp.
- PC3-10600 (DDR3-1333) o przepustowości 10,6 GB/s
- PC3-12800 (DDR3-1600) o przepustowości 12,8 GB/s
Z tego co pamiętam to płyta Gigabyte EX58-UD3R obsługuje DDR3 UDIMM ma maksymalne taktowanie 1600 MHz (po podkręceniu), więc te moduły Crucial powinny być kompatybilne.
Jednak domyślne ustawienia BIOS-u mogą ustawić RAM na niższe taktowanie (np. 1333 MHz, co odpowiada 666 MHz w CPU-Z).
Musisz to zmienić ręcznie lub aktywować XMP, jeśli chcesz pełnego taktowania 1600 MHz.
Musisz to sprawdzic.
Kiedys robiło sie to tak
W Bios-ie
Przejdź do zakładki „MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)”
Gdzie?
Patrz na swój pierwszy screen który wstawiłes
Ta zakładka powinna zawierać wszystkie ustawienia dotyczące procesora, pamięci RAM i innych opcji podkręcania.
Znajdź opcję XMP:
W sekcji dotyczącej pamięci RAM poszukaj pola o nazwie „Extreme Memory Profile (X.M.P.)” lub podobnego.
Domyślnie powinna być ustawiona na „Disabled”.
Aktywuj XMP:
Zmień ustawienie na „Profile1” (lub inną nazwę profilu, np. „Enabled”). Profile XMP automatycznie ustawiają pamięć na optymalne wartości (taktowanie, napięcie i timingi).
Sprawdź taktowanie pamięci:
Upewnij się, że ustawienia RAM zmieniły się na DDR3-1600 (efektywne taktowanie 1600 MHz).
Zapisz ustawienia i wyjdź z BIOS
Uprzedzam ze nie daje gwarancji.
P.S.
Błąd Kernel-Power 41 (63) oznacza ze sa problemy z nieprawidłowm zamknieciem systemu a przyczyną tego może byc wszystko:
Problemy z zasilaczem (niestabilne napięcia).
Przegrzewanie się procesora lub innych podzespołów.
Niestabilność pamięci RAM.
Problemy ze sterownikami lub systemem operacyjnym.
W instrukcji jest to wymienione tzn XMP a za … nie mogę tego znaleźć w najnowszej wersji biosu FK
Nie no zwariować można, teraz menadżer zadań pokazuje 400 MHz a HWiNFO dalej 666 MHz
Z instrukcji:
(Note) This item appears only if you install a memory module that supports this feature.
No własnie, nie znam sie i nie ma co majstrować z tym bo jeszcze coś popsuję byle by płynnie chodziło. @MatewoosH wszystko doczyta!!!
Skoro nie ma to jedyna opcja jest ręczne ustawienie.
W moim big data znalazłem następujaca instrukcję dotyczacą tej płyty.
Kroki do ręcznej konfiguracji pamięci RAM
Wejdź do BIOS-u:
Podczas uruchamiania komputera wciśnij klawisz Delete (Del), aby otworzyć BIOS.
Przejdź do zakładki „MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)”:
Jest to sekcja w BIOS-ie, gdzie można konfigurować ustawienia procesora i pamięci RAM.
Znajdź opcję ustawień pamięci RAM:
Poszukaj opcji o nazwie:
System Memory Multiplier (SPD) lub
Memory Frequency.
Ustaw częstotliwość pamięci RAM:
Zmień wartość System Memory Multiplier tak, aby uzyskać 1600 MHz.
Częstotliwość jest często wyrażana jako mnożnik bazowej częstotliwości procesora (np. BCLK x mnożnik).
Na przykład, jeśli BCLK wynosi 133 MHz, ustaw System Memory Multiplier na 12 (133 × 12 ≈ 1600 MHz).
Skonfiguruj timingi pamięci:
Poszukaj sekcji DRAM Timing Settings lub Advanced Timing Control.
Ustaw wartości czasów opóźnień zgodnie ze specyfikacją pamięci Crucial:
CAS Latency (tCL): 11
RAS to CAS Delay (tRCD): 11
RAS Precharge (tRP): 11
Cycle Time (tRAS): 28
Jeśli są inne wartości, pozostaw je domyślne lub automatyczne.
Ustaw napięcie pamięci RAM:
Przejdź do sekcji DRAM Voltage (lub podobnej).
Ustaw napięcie na 1.5V (jeśli Twoje moduły RAM tego wymagają; sprawdź specyfikację producenta).
Zapisz ustawienia i wyjdź z BIOS-u:
Wciśnij F10, aby zapisać zmiany, i zatwierdź, naciskając Enter.
Jak uprzednio uprzedzałem, zero gwarancji.
Jesli nie jestes pewny co robić to masz dwa wyjścia albo zostawisz tak jak jest albo serwis.