Witam,
Kupiłem pamięć RAM Crucial 4x4GB DDR3 - 1600 UDIMM CL11. Jak ustawić ją w BIOS-ie Gigabyte EX58-UD3R?
Menadżer zadań wyswietla mi 800MHz a CPU-Z 666MHz dobrze to ustawione jest?
Witam,
Kupiłem pamięć RAM Crucial 4x4GB DDR3 - 1600 UDIMM CL11. Jak ustawić ją w BIOS-ie Gigabyte EX58-UD3R?
Menadżer zadań wyswietla mi 800MHz a CPU-Z 666MHz dobrze to ustawione jest?
Zależy jak masz procesor ustawiony. U mnie było 160x10.
Chyba nie. CPU-Z też powinien pokazywać 800MHz.
Najlepiej pokaż jak masz.
Może być. Teraz CPU-Z pokaż.
Podejrzewam błąd w programie CPU-Z a wartości podane w BIOSie za prawidłowe. Dla pewności sprawdziłbym jeszcze w programie HWiNFO64.
Jednak nie błąd - RAM 1600 Mhz pracuje jako 1333 Mhz. Różnice się biorą stąd z jakiego miejsca sczytywane są wartości - Menadżer zadań sczytuje bezpośrednio z RAMU i podaje wartości maksymalne z jakimi mogą pracować. Programy diagnostyczne sczytują również z BIOSu - z jakimi parametrami RAM jest ustawiona do pracy.
Nie, tylko pracują poniżej swoich możliwości - tak jest ustawione w BIOSie.
Ja to kiedyś robiłem na podobnej płycie. Na domyślnych ustawieniach też było źle. Zobacz w biosie czy jak ustawisz base clock na enabled i częstotliwość manualnie na 133 to będzie ok.
Ta wartość jest jakby „ukryta”, BIOS podaje wartości trochę niekonsekwentnie albo coś sam ustawiałeś z RAMem. Górne zdjęcie: zegar bazowy BLCK Freq. - 133 Mhz i mnożnik SPD x 12 (ściśle 6 x 2 w trybie DDR - podwójny odczyt/zapis) to daje 1600 Mhz. Na dolnym zdjęciu BLCK takie samo - 133 Mhz ale Memory Freq. tylko 1333 Mhz (czyli mnożnik SPD x 10 - w trybie DDR 5 x 2 - i tu mamy wartość 5 mnożnika podaną w HWiNFO64). Zdjęcia podają różne wartości taktowania RAMu i procesora - dlaczego? - tego nie wiem. Ja osobiście zaufałbym programowi HWiNFO64.
Jeśli komputer pracuje stabilnie to bym zostawił tak jak jest.
Coś musisz mieć źle ustawione. W jednym miejscu masz CPU ustawiony na 2,93 a w drugim 3,20.
Warto spróbować przywrócić bios do ustawień domyślnych (load optimized defaults).
Pokaż zdjęcie z Advanced Memory Settings
Czy ta płyta na pewno obsługuje częstotliwość 1600 MHz? Instrukcja i strona Gigabyte’a mówią tylko o częstotliwościach 2100/1333 (i niższych)