No więc tak na początek napisze że nie mam za bardzo pojecia o tych technicznych sprawach bo u siebie w domu satelity nie posiadam , cioteczka prosila mnie o ustawienie bo wysiadła TV TRWAM No więc wszedłem na strone tv trwam okazalo sie że wielmozny ojeciec R. nakazał przestawienie paru opcji więc zacząłem grzebać w ustawieniach wg wytycznych i juz przy pierwszej opcji - nie ma takiej nazwy satelity na liscie astra 1H 19,2 East , druga opcja Transponder …nie wiem co to jest ale wielki R. nakazał dać 111 a w opcjach mam max 80 … Czestotliwosci tez takich wielkich nie ma jak on sobie zazyczyl … no więc - to jest coś do grzebania czy potrzebna wymiana talerza /dekodera ?
Prosilbym o w miare szybkie wyjasniania bo nie chce siedzieć cały dzien na wiosce
eh bylem na tej stronie , pisalem ze parametry te nie są dostepne poza tym tu sa instrukcje dla dekodera ariva a tutaj jest jakis bigsat …
– Dodane 02.04.2011 (So) 18:40 –
nie znalazlem czegos takiego jak skanowanie transponderów …to nie jest dekoder ojczulka raczej jakby bylo to bym znalazl bo wszedzie szukalem … to co mam mowic ze nowy dekoder ? … oczywiscie z allegro bo imperator R. liczy sobie 50zł extra
Podaj dokładną nazwę odbiornika cioteczki. Transponder 111 to rzeczywisty numer jego na satelicie, nie w odbiorniku w domu. Najczęściej wystarczy wpisać tylko częstotliwość transpondera i polaryzację, resztę odbiornik dobiera automatycznie. Jednak w tym wypadku wystarczy ponowne wyszukiwanie kanałów, ten transponder powinien być zapisany w pamięci odbiornika.
znalazlem jakis transponder na czestotliwosc 12604 … ale jest to na innej satelicie i pokazuje że nie znalazlo programu … tej wymaganej astra 1H 19,2 East jak juz pisalem na liscie NIE MA … o co w tym chodzi ? bo mi to wyglada na naciaganie kasy na nowy dekoder
Nie widzialem takiej opcji … skanowanie reczne probowalem wlasnie z tymi niby ustawieniami tylko nie było do wyboru tej satelity konkretnej tylko inne astry … nie znajdowalo kanalu
Mam dokładnie ten sam problem. Odbiornik ciotki nie widzi satelity ASTRA 1H więc przeszukanie transpondera tp. 111 (12,604 GHz, pol. H, SR: 22000, FEC: 5/6; DVB-S/QPSK) nic nie daje. Ktoś potrafi wyjaśnić ten problem?