zamierzam zgrać film na kasecie VHS na HDD poprzez magnetowid i kartę tv w kompie, dowiedziałem się ze najlepiej programem virtualdub, tylko nie wiem jaki wybrać najlepszy kodek żeby nie było straty na jakości ( niektórzy mówią ze huffyuy) widzę ze w zakładkach są jakieś filtry które poprawiają jakieś błędy w nagraniu które najlepiej wybrać?
a jezeli nie mam przejsciowki z chinch na mini jack i nie zgram dzwieku tylko obraz, a mam wczesniej zgrywany folder AUDIO TS to czy moge ten dwiek jaos dograc do tego filmu?
HuffYUV to kodek bezstratny, więc wielkość pliku z filmem zakodowanym tym kodekiem będzie dużo większa niż tego samego zakodowanego np. w XviD czy x264.
Tym bardziej to będzie widoczne w przypadku źródła o kiepskiej jakości, jakim jest kaseta VHS.
Natomiast zewnętrzny plik audio możesz wgrać do filmu poprzez menu Audio -> Audio from other file….
Przed tym musisz z tego samego menu wybrać Full processing mode.
mam problem podłączyłem już magnetowid z tunerem tv w kompie czinczem ale w virtauldub po ustawieniu capture avi i video preview nie wyswietla obrazu ktory idzie na magnetowidzie, stery mam zainstalowane.