Ustawienie napięcia procesora


(krejzol123) #1

Witam podkręciłem sobie procesor z 1.8 na 2.4 i o to także przy okazji zapytam dlaczego gdy chce dać powyzej 2.4 komputer ma czarny ekran po czym bios ładuje defaultowe ustawienia? a wracając do napięć zaraz będe mierzył stabilność occt ale z 1.32500 ustawiłem na 1.13750 czy te napięcie nie będzie za małe ? jeżeli tak to do ilu mam je podnieść z góry dziekuje !


(rgabrysiak) #2

Podejrzewam że za bardzo go podkręciłeś stąd taka a nie inna reakcja.


(krejzol123) #3

ok rozumiem. czyli 2.4 może zostać ? jak narazie zapuściłem occt full obciążenie jak narazie 55 stopni

Dodane 17.05.2013 (Pt) 20:29

jak poznac że napięcie jest za niskie ?


(Longhorn2009) #4

1.13v to b.niskie napięcie jak na ten procesor. U mnie E4300 przy podkręceniu nna 2,4GHz jest w stanie w pełni stabilnie działać przy 1.23.

W twoim przypadku proponuję wrócić na domyślne napięcie i kręcić dalej, pilnując przy tym aby temp. zbytnio nie wzrosły i aby nie przekroczyć zbytnio nominalnych taktowań pamięci RAM.


(krejzol123) #5

to tak godzina testowania żadnch niestabilności ani bluescreenów temperatura max 56 stopni. zmiana napięcia na wyższe nic nie daje poniewaz dalej ejst czarny ekran. a czy niskie napięcie coś mi może uszkodzić jak nie wyszkoczył przy occt żaden blue screen


(Krasnal666) #6

Procesor wytrzymuje 1.5 V:

http://ark.intel.com/pl/products/27248/ … 66-MHz-FSB

Obniżałeś taktowanie ramu lub dzielniki pamięci?


(krejzol123) #7

zmieniłem dzielnik pamięci system multiplier chyba to jest to nie jestem pewny ale po obniżeniu komputer włączał się na 10 sekund i gasł

Dodane 17.05.2013 (Pt) 23:39

pamięci zniżyłem chyba do 800 i wtedy komputer się wyłączął

Dodane 18.05.2013 (So) 18:57

@refresh