Ustawienie obrazu w prawidłowych proporcjach 4:3

Chciałbym prosić o postawienie prawidłowej diagnozy i wskazanie sposobu rozwiązania następującego problemu. Udało mi się ustalić, że przyczyna nie tkwi w zainstalowanym systemie operacyjnym. W komputerze z procesorem Ryzen 5 2600X, pamięcią operacyjną 64 GB, kartą graficzną AMD Radeon 5400 pracują niezależnie, na osobnych dyskach: Windows 7 Pro oraz SparkyLinux. Do komputera podłączony jest monitor Samsung SyncMaster S23A300B/S23A350B. Z pewnych względów zamierzałem zmienić proporcje wyświetlanego obrazu. Z listy dostępnych ustawień parametrów rozdzielczości wybierałem te, które są odpowiednie dla formatu 4:3. Niestety, wybór żadnej z odpowiednich dostępnych opcji nie przynosi oczekiwanego skutku. Objawia się to tym, że obraz jest zdeformowany w pionie zajmując cały ekran panoramiczny, zamiast uzyskania prawidłach proporcji 4:3 z czarnymi pionowymi pasami po obu stronach.

Czy problem wynika ograniczeń monitora czy też tkwi on w karcie graficznej?

używa się natywnej rozdzielczości monitora. Nie skaluj z 16:9 np. do 4:3…

Spróbuj z panelów AMD ustawić 4:3 z pasami.

Zależy mi, aby w określonych sytuacjach skorzystać jednak z takiej opcji, gdyż nie widzę innego sposobu, aby plansza programu zaprojektowanego na 4:3 nie była deformowana i zajmowała całą przestrzeń w pionie. W pewnym laptopie HP z Windows 8, zmiana na 4:3 działa prawidłowo. To wskazuje, że jest to problem sprzętowy. Czy to wina karty graficznej czy monitora.

Nie wiem jak tego dokonać.

Kiedyś (kilka lat temu) też potrzebowałem 4:3 (w pracy) i wtedy ustawiałem to w monitorze, w jego menu. Nie pamiętam nazwy tej opcji. Ale tam poszukaj, może coś znajdziesz.

Szukałem takiej opcji w moim monitorze, lecz bezskutecznie. Czy może to oznaczać, że nie wszystkie modele monitorów umożliwiają taką modyfikację ustawień?

Tak, może tak być.
W sterownikach też mogą być takie opcje, np. w Intelu mam taki suwak do proporcji ekranu, ale do 4:3 chyba nie dochodzi (choć znacznie zwęża).

Czy da się jakoś sprawdzić, które modele monitorów pozwalają na zmianę proporcji obrazu z poziomu menu sprzętu, nie bacząc na to, co wynika z ustawień w systemach operacyjnych?

Wejdź do menu monitora, wybierz Size & Position–>Image Size (możesz mieć ustawiony język polski w menu)

Teraz w zależności czy masz monitor podłączony za pomocą DVI czy D-sub, wybierasz Auto lub 4 : 3

Image Size
PC signals
• Auto - The picture is displayed at the aspect ratio of the input signal.
• Wide - The picture is displayed in full screen regardless of the aspect ratio of the input signal.
AV signals
• 4 : 3 - Displays pictures at the 4:3 aspect ratio.
• 16 : 9 - Displays pictures at the 16:9 aspect ratio.
• Screen Fit - If a 720P, 1080i or 1080P signal is input in DVI input mode, the picture is displayed
as is without truncation.

Próbowałem zmienić parametry z menu monitora. Nie wiem jednak dlaczego wiele opcji jest nieaktywnych, nawet „Język”.Czy może mieć to związek z tym, że korzystam z łącza cyfrowego, a nie analogowego? Wśród dostępnych opcji natrafiłem na: „Tryb” ustawiony na wariant: „PC”. Do wyboru jest jeszcze „AV”, lecz nie przełączałem na to ustawienie. Nie wiem na czym polega różnica między tymi wariantami. Odłączyłem przewód cyfrowy od karty graficznej i podłączyłem analogowy. Tutaj jednak pojawiła się kolejna bariera. Na monitorze widoczny jest komunikat sugerujący sprawdzenie przewodu.

Czy cyfrowe, czy analogowe - nie ma to znaczenia. Używaj cyfrowego. Tryb również zostaw ustawiony na „PC”.

Prawdopodobnie masz zablokowane menu monitora i musisz je odblokować.

OSD Adjustment Lock
This function locks the OSD in order to maintain the current settings or to prevent the settings
from being changed by another person
On: If you press and hold the MENU button down for 5 seconds, the OSD Adjustment Lock
function is activated.
Off: If you press and hold the MENU button down for 5 seconds again, the OSD Adjustment
Lock function is disabled.

1 polubienie

Udało mi się odblokować menu monitora. Okazało się, że w opcjach obrazu wybrany był tryb szeroki. Zmieniłem zatem na dostępny tryb automatyczny i to rozwiązało problem. Można ustawiać rozdzielczość z poziomu systemu operacyjnego bez deformacji kształtu elementów obrazu. Nawet plansza programu zaprojektowanego do formatu 4:3, uruchomiona w systemie pracującym w formacie panoramicznym, nie jest zdeformowana, lecz wyświetla się zajmując całą przestrzeń w pionie przy pozostawieniu czarnych pasów po obu stronach ekranu. W ten sposób opisany mankament został skutecznie usunięty,

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu!

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.