Ustawienie pamięci DDR2 na 1066 MHz

Witam,

Posiadam płytę główną Gigabyte GA-P35-DS3 (Rev. 2.0) - specyfikacja techniczna producenta.

Kilka dni temu kupiłem zestaw pamięci Dual DDR2 pracujących z prędkością 1066 MHz - Goodram PRO DDR2 Dual Channel 2x2048MB 1066MHz CL5.0 BOX - GP1066D264L5/4GDC. Płyta główna według specyfikacji obsługuje pamięci o tej prędkości.

Niestety pamięci wykrywane są przez BIOS jako zwykłe 800 MHz moduły DDR2. W specyfikacji pamięci na stronie producenta (specyfikacja w PDF) przeczytałem, że aby pamięci pracowały z prędkością 1066MHz trzeba ustawić częstotliwość oraz timingi ręcznie w BIOSie. Tak też uczyniłem, ustawiłem ręcznie:

CAS Latency Time = 5

DRAM RAS# to CAS# Delay = 5

DRAM RAS# Precharge = 5

Precharge delay (tRAS) = 15

Wartości ustawione na podstawie specyfikacji producenta.

Zmieniałem też napięcie dla pamięci, na kostkach jest naklejka informująca iż pracują przy napięciu od 2,1 do 2,2 V.

Niestety po zapisaniu powyższych zmian w BIOSie komputer już się nie uruchamia, próbuje uruchomić się 3 razy, po czym uruchamia się na domyślnych ustawieniach (DDR2 800 MHZ, timingi standardowe).

Możliwe, że powinienem jeszcze ręcznie zmienić parametry:

ACT to ACT Delay (tRRD)

Rank Write to READ Delay

Write to Precharge Delay

Refresh to ACT Delay

Read to Precharge Delay

Static tRead Value

Static tRead Phase Adjust

Wszystkie powyższe pozostają ustawione na wartość Auto, gdyż nie jestem pewien czy trzeba je zmieniać, ewentualnie na jakie wartości. W specyfikacji pamięci jest dość dużo danych i nie wiem, które za co odpowiadają - specyfikacja w PDF. W specyfikacji jest napisane, że wystarczy zmienić tylko podstawowe (cztery) timingi.

W SPD pamięci zapisana jest maksymalna częstotliwość 800 MHz, tak pokazuje CPU-Z. Proszę was doświadczeni forumowicze o pomoc w ustawieniu pamięci.

W załączeniu wklejam zdjęcia ustawień BIOSa:

image_id: 2719 image_id: 2717 image_id: 2718

Serdecznie proszę o pomoc, prosiłbym jednocześnie o odpowiedzi w prostym języku, gdyż nie mam zbytniego doświadczenia w tematach pamięci.

Pozdrawiam Narv.

edit:

Udało mi się osiągnąć częstotliwość 1066 MHz, ale przy zawyżonych timingach:

image_id: 2721

Niestety nie jest to dla mnie wystarczające. Jednak zamieszczam screena być może będzie pomocny. Pamięci poszły jako 1066 MHz (komputer się uruchomił) po ustawieniu CAS Latency na 6 (Timingi: 6-5-5-15). Napięcie ustawione na OverVoltage +0.4V. Czyli coś około 2.2V, chociaż BIOS i HWMonitor pokazują około 2,05V.

"Obsługa do 8GB pamięci Dual Channel przez 4 złącza DIMM

Obsługa pamięci DDR2 1066*/800/667

Aby dopasować odpowiednią pamięć, sprawdź opcję “Lista obsługiwanych pamięci”

tam jest pdf i nie widzę nazwy goodram moze jedynie cie poratować update biosu ale nie gwarantuje

Z tego co udało mi się wyczytać, to pamięci które posiadam na wszystkich płytach wykrywane są jako 800MHz, sam producent w specyfikacji informuje, iż trzeba ręcznie ustawiać timingi oraz częstotliwość aby pamięci działały z prędkością 1066MHz. BIOS mam najnowszy, dzisiaj dokonałem aktualizacji przez zamontowaniem nowego procesora. Zdaję sobie sprawę, że na liście nie ma tych pamięci (poprzednich również GoodRam też nie było, a działały). Ogólnie płyta pojemność pamięci wykrywa OK. Natomiast lista obsługiwanych modułów na stronie Gigabyte jest dość mocno okrojona… może jakaś nieaktualna, z czasów gdy modele pamięci DDR2 1066MHz można było policzyć na palcach jednej ręki. Myślę, że nie to jest przyczyną, też już się nad tym zastanawiałem. Swoją drogą nie widziałem jeszcze żadnej specyfikacji płyty głównej, gdzie na liście znajdowałaby się pamięć GoodRam :).

A ja bym ustawił inaczej twój ram:

dla 1066MHz dał bym 5-5-5-15 a tRFC dał bym na 68 , zasilanie ramu podbił na 2.30v lub 2.32v (ja mam EP45 i przy 2.32v rzeczywiste mam 2.27v)

Dodatkowo najlepsza wydajność jest wtedy gdy FSB procesora i ram pracują z tą samą częstotliwością. Znikomy wzrost wydajności jest gdy ram pracuje szybciej od FSB procesora. A gdy ram pracuje wolniej od fsb pracka to jest duża strata wydajnośći.

PS: Skoro Bios i HWMonitor pokazują 2.05v to masz takie rzeczywiste napięcie.

OK zwiększę tRFC tak jak napisałeś zobaczymy czy komputer w ogóle wstanie. Jak rozumiem ten parametr tRFC to w BIOSie pozycja ‘Refresh to ACT Delay’?

Swoją drogą trafiłem na ciekawy test tych pamięci (LINK), gdzie wartość tak jest ustawiona na 52 i pamięci chodzą na CL5 bez większego wysilenia - nawet przy napięciu 2.0V.

Chodzi o

Row Refresh Cycle Time (tRFC) z 52 na 68 i zwiększ napięcie ramu bo masz tylko 2.05v

Takiego parametru niestety w BIOsie nie posiadam. Posiadam takie jak na poniższym screenie:

image_id: 2719

Niestety w instrukcji do płyty głównej Gigabyte nie ma słowa na temat ustawień BIOSa. W moim dawnym ASUSie miałem wszystko ładnie napisane.

Możliwe że u ciebie jest pod ciut inna nazwą bo w CPU-Z masz Row Refresh Cycle Time (tRFC) przestaw w biosie Refresh to ACT Delay na 68 i porównaj z CPU-Z.

Próbowałem zmienić tRFC na 68 tak jak napisałeś, oraz na 88. W żadnym z przypadków komputer nie wstaje przy timingach 5-5-5-15. Manipulowałem również napięciem dla pamięci, zmieniałem napięcie kolejno co 0,1V, doszedłem do momentu aż BIOS pokazywał prawie 2,2V (DDR2 OverVoltage +0,7V - najwyższe podbicie napięcia dostępne w BIOSie), również bez efektu. Zamieniłem pamięci kolejnością, również żadnego efektu.

Może sprawdzić na jednej kostce, a nie w Dualu? Jest sens? @ RMK_99 czekam na dalsze propozycje, za dotychczasową pomoc pragnę serdecznie podziękować. Może ktoś inny ma jeszcze jakiś pomysł?

Gdzieś wyczytałem, że przy procesorze Intela oraz pamięciach DDR2 szybszych niż 800 MHz, dobrze jest zwiększyć napięcie na mostku… tego nie ruszałem i boję się ruszyć. Może tutaj jest przyczyna?

Daj na MCH wyższe napięcie 1.40v + to co muwiłem. Jak dalej będą problemy to ustaw 5-5-5-30 lub 5-6-6-15.

Możesz spróbować odpalić kompa na jednym module i/lub zamienić miejscami moduły.

Ewentualnie trafiła ci się grymaśna płyta.

Ok spróbuję w takim razie podnieść to napięcie. Natomiast teraz wykonałem test pamięci w Orthos. Po 10 minutach zobaczyłem ten oto komunikat:

image_id: 2722

Wygląda na to, że coś nadal nie jest OK. Komunikat pojawił się przy timingach 6-5-5-15. tRFC na 52 (auto) oraz napięciu 2.05V, podniosę jeszcze napięcie na mostku i trochę na pamięci tak aby dla pamięci przekroczyło 2.1V, jak nadal będzie sypało błędami w Orthos to chyba pamięci do zwrotu?

Dodane 05.05.2010 (Śr) 13:26

Niestety zwiększenie napięcia na mostku nic nie dało (zwiększałem kolejno o 0,1-0,2-0,3V). Po zmianie napięcia i ustawieniu pamięci na 5-5-5-15 nadal komputer się nie uruchamia, nie pojawia się nawet ekran BIOSa (tak jak wcześniej).

W międzyczasie napisałem maila do supportu producenta pamięci, zobaczymy czy i co odpiszą. Zwiększyłem też napięcie pamięci, teraz jest około 2,14/2,18V, póki co Orthos nie sypie błędami przy timingach 6-5-5-15, nawet po dłuższym teście.

W między czasie pokombinuję jeszcze z timingami, zobaczymy czy przy 5-5-5-30 komputer wstanie.

Jak duże znaczenie ma ta ostatnia wartość tRAS, duża jest różnica między wartościami 15 i 30?

Po wyjęciu jednego modułu, gdy pamięć działa w trybie single również nie mogę ustawić podanych przez producenta timingów, dzieje się dokładnie to samo co przy 2 modułach działających w Dualu.

Dodane 06.05.2010 (Cz) 12:58

Na timingach 5-5-5-30 i 5-6-6-15 komputer nie uruchamia się w ogóle. Napięcie pamięci pozostaje podniesione do około 2,25V - według BIOSa oraz według HWMonitor. Wartość OverVoltage w BIOSie ustawiona jest na +0,7V.

Co ciekawe jednak Orthos na timinigach 6-5-5-15 również znajduje błędy:

image_id: 2723 image_id: 2724

test wykonany na priorytecie 1, przy priorytecie 9 jest jeszcze gorzej.

Tak jak pisałem zamiana miejscami modułów nic nie daje. Podniesienie napięcia na MCH również… zaczynam żałować, że wybrałem pamięci GoodRam. Napisałem 2 maile do supportu producenta (pierwszego około 25-04-2010, drugiego 05-05-2010 w nocy) i oba pozostają bez odpowiedzi. Oni chyba w ogóle tych wiadomości nie czytają. Dzisiaj wysłałem trzeciego maila tym razem do serwisu, ciekawe czy ktoś w ogóle mi odpowie.

Obecnie ustaliłem timingi 6-6-6-18 i porobię testy pamięci, jak pojawią się błędy będę miał dodatkową podkładkę aby pamięci oddać na gwarancję do sklepu.

Dodane 06.05.2010 (Cz) 14:37

Na timingach 6-6-6-18 pamięci działają OK. Orthos pracuje już ponad 1,5 godziny i nie ma ani jednego błędu. Może to CL5 potrzeba jeszcze wyższego napięcia… mimo, że producent podaje 2,1V jako minimalne.

Dzisiaj zamówiłem pamięci OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Platinium EPP CL5-5-5-15, na jutro mają już być. Wymagają niższego napięcia zasilania, mam nadzieję że pójdą na CL5. Te GoodRamy natomiast będę wysyłał w ramach gwarancji, jak odeślą nowe to pewnie sprzedam znajomemu.

Dziękuję @ RMK_99 za pomoc. Oczywiście jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły, to będę wdzięczny.

Jak będę miał OCZ to napiszę czy działają poprawnie w timingach 5-5-5-15 (napięcie od 2,0-2,2V).

Dodane 08.05.2010 (So) 0:14

Pamięci GoodRam PRO na timingach 6-6-6-18 działają OK:

image_id: 2736

W między czasie otrzymałem odpowiedź od działu technicznego firmy Wilk Elektronik S.A., będącej producentem pamięci GoodRam. W treści wiadomości wynika, że testowali ten model pamięci również na modelu płyty głównej, który posiadam (Gigabyte GA-P35-DS3) i nie było żadnych problemów z ich działaniem. Po zapoznaniu się z tym tematem producent stwierdził, że taka sytuacja może być przyczyną wadliwego działania pamięci i zasugerował odesłanie pamięci w ramach gwarancji. Znając życie zapewne zakończy się na wymianie modułów na inny egzemplarz.

W między czasie odebrałem zamówione pamięci OCZ, działają wyśmienicie na timingach 5-5-5-15, mają świetnie napisane SPD. Nie musiałem nic zmieniać w BIOS-ie, pamięci same ustawiły się na 1066Mhz, zwiększyło się również automatycznie napięcie pamięci.

W tym miejscu pragnę raz jeszcze podziękować użytkownikowi o nicku RMK_99 za okazaną pomoc oraz próbę wyeliminowania tej nieprzyjemnej dla mnie sytuacji.

Pozdrawiam serdecznie, Narv.