Witam,
Posiadam płytę główną Gigabyte GA-P35-DS3 (Rev. 2.0) - specyfikacja techniczna producenta.
Kilka dni temu kupiłem zestaw pamięci Dual DDR2 pracujących z prędkością 1066 MHz - Goodram PRO DDR2 Dual Channel 2x2048MB 1066MHz CL5.0 BOX - GP1066D264L5/4GDC. Płyta główna według specyfikacji obsługuje pamięci o tej prędkości.
Niestety pamięci wykrywane są przez BIOS jako zwykłe 800 MHz moduły DDR2. W specyfikacji pamięci na stronie producenta (specyfikacja w PDF) przeczytałem, że aby pamięci pracowały z prędkością 1066MHz trzeba ustawić częstotliwość oraz timingi ręcznie w BIOSie. Tak też uczyniłem, ustawiłem ręcznie:
CAS Latency Time = 5
DRAM RAS# to CAS# Delay = 5
DRAM RAS# Precharge = 5
Precharge delay (tRAS) = 15
Wartości ustawione na podstawie specyfikacji producenta.
Zmieniałem też napięcie dla pamięci, na kostkach jest naklejka informująca iż pracują przy napięciu od 2,1 do 2,2 V.
Niestety po zapisaniu powyższych zmian w BIOSie komputer już się nie uruchamia, próbuje uruchomić się 3 razy, po czym uruchamia się na domyślnych ustawieniach (DDR2 800 MHZ, timingi standardowe).
Możliwe, że powinienem jeszcze ręcznie zmienić parametry:
ACT to ACT Delay (tRRD)
Rank Write to READ Delay
Write to Precharge Delay
Refresh to ACT Delay
Read to Precharge Delay
Static tRead Value
Static tRead Phase Adjust
Wszystkie powyższe pozostają ustawione na wartość Auto, gdyż nie jestem pewien czy trzeba je zmieniać, ewentualnie na jakie wartości. W specyfikacji pamięci jest dość dużo danych i nie wiem, które za co odpowiadają - specyfikacja w PDF. W specyfikacji jest napisane, że wystarczy zmienić tylko podstawowe (cztery) timingi.
W SPD pamięci zapisana jest maksymalna częstotliwość 800 MHz, tak pokazuje CPU-Z. Proszę was doświadczeni forumowicze o pomoc w ustawieniu pamięci.
W załączeniu wklejam zdjęcia ustawień BIOSa:
Serdecznie proszę o pomoc, prosiłbym jednocześnie o odpowiedzi w prostym języku, gdyż nie mam zbytniego doświadczenia w tematach pamięci.
Pozdrawiam Narv.
– edit:
Udało mi się osiągnąć częstotliwość 1066 MHz, ale przy zawyżonych timingach:
Niestety nie jest to dla mnie wystarczające. Jednak zamieszczam screena być może będzie pomocny. Pamięci poszły jako 1066 MHz (komputer się uruchomił) po ustawieniu CAS Latency na 6 (Timingi: 6-5-5-15). Napięcie ustawione na OverVoltage +0.4V. Czyli coś około 2.2V, chociaż BIOS i HWMonitor pokazują około 2,05V.