Witam
Mam dość nietypowe pytanie. Może mi ktoś powiedzieć jak ustawieni są zawodnicy w piłce nożnej i do kąd mogą się poruszać. Nie mogę tego znaleźć w google???
Witam
Mam dość nietypowe pytanie. Może mi ktoś powiedzieć jak ustawieni są zawodnicy w piłce nożnej i do kąd mogą się poruszać. Nie mogę tego znaleźć w google???
Wszędzie. Choć zależy też jak ich trener ustawi, ale i tak bramkarz może wejśc w pole karne i strzelać. Jedyne ograniczenie co do łapania piłek, tylko w polu karnym.
W zależności od przyjętej taktyki, drużyna może ustawić się w pozycji np. 4-4-2 (4 ofensywa, 4 pomoc, 2 napastnicy), 4-3-3 (4 ofensywa, 3 pomoc, 3 napastników)
Teoretycznie mogą biegać gdzie chcą nie ma limitów.
chodzi mi o pole
każdego z zawodników
biegają tam gdzie chcą albo tam gdzie im trener każe :roll:
wielka mi filozofia
więc jeśli jestem na obronie to gdzie jest moja pozycja i do kąd mogę biegać???
Stary czy my piszemy po chińsku?
(pozycja… to raczej blisko bramkarza :P)
no tak to podajcie mniej-więcej ustawienie każdego zawodnika
Narysować?
Proszę:
:twisted:
=D>
:evil:
:twisted:
Stoisz tam gdzie i powstrzymujesz głównie :P, ale także
:twisted: :evil:.
Miej oko także na :-|. =D> - tym się nie przejmuj.
I biegaj raczej po “swojej” połowie boiska, tzn. jeśli stoisz na lewej stronie, to biegaj od lewej do środka, analogicznie prawa strona.
* - wolna przestrzeń.
super ale i tak nie kumam w piłce nożnej nie jestem aż taki dobry jak w informatyce
Zaczynając od dołu mamy bramkarza. W piłce nożnej bramkarz jako jedyny zawodnik na boisku może dotykać piłkę ręką w obrębie swojego pola karnego. Wyjść może wszędzie ale zazwyczaj nie jest to dobry pomysł.
Potem mamy w linii czterech obrońców - dwóch środkowych i dwóch bocznych.
Potem czwórka pomocników.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomocnik
I ostatecznie dwóch napastników.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Napastnik
W zależności od zadań wyznaczonych przez trenera każdy zawodnik porusza się w “określony” sposób w wytyczonych mu strefach. W zależności od tego czy zespół się broni czy atakuje ma swoje obowiązki na boisku.