Witam, posiadam na debianie gnome 3 oraz lxde-core. Chciałbym jednak mieć tylko xfce4 i nie chce mi się instalować systemu od nowa. Proszę aby ktoś spojrzał na to czy dobrze kombinuję. To co planuję zrobić to najpierw doinstalować xfce4 a później usunąć gnome i lxde-core. Oczywiście wiem, ze moge doinstalować xfce i korzystać obok ale wolałbym mieć czyste środowisko.
Główny problem polega na tym, że mogę korzystać jedynie z wifi. Rozumiem, że kasując gnome 3 poleciałby także network manager więc musiałbym najpierw go zastąpić np. wicd czy jest możliwość usunięcia wszystkiego z gnome a zostawienie NM? Jaki program do wifi jest domyślnie w debianie z xfce? Wicd czy NM?
Takie znalazłem polecenie na skasowanie gnome3 z wiki debiana (a może znacie lepsze?)
Ja bym po prostu zainstalował wicd - on jest niezależny od środowiska i działa wszędzie. Ewentualnie jeśli później byś wolał nm to jak już będziesz miał xfce możesz go zainstalować spowrotem.
A że nie jest to zbyt wygodne, szczególnie w przypadku wifi z szyfrowaniem WPA2, śmiało mogę polecić Wicd.
Ja żadnego LightDM bym nie instalował, w Linuksie spokojnie można się obyć bez display managera. Wystarczy ustawić automatyczny start X-ów po zalogowaniu. Tu instrukcja do Archa: https://wiki.archlinux.org/index.php/Start_X_at_Login ale w Debianie to powinno wyglądać identycznie.
Z odinstalowaniem Gnome będzie na pewno więcej zachodu niż z LXDE. Całkiem możliwe, że będziesz musiał odinstalowywać po jednym pakiecie, a i tak wszystkiego nie usuniesz. Bo przykładowo taka przeglądarka PDF-ów z Gnome (tudzież Mate) jest pod Linuksem - z mojego doświadczenia - praktycznie niezastąpiona, a w zależnościach ma parę pakietów z Gnome (wersja z Mate wymaga np. mate-icon-theme).
No nie do końca, o ile w netinstall to tak, ale jeśli instalujesz system ze środowiskiem graficznym, to Debian dostarcza domyślnie Network Manager.
Jeśli chodzi o WPA, zostało to znacznie uproszczone, wystarczy dodać wpa-ssid i wpa-psk do konfiguracji interfejsu. Przykład.
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-ssid nazwa sieci
wpa-psk haslo do sieci
Jak nie chcesz, aby inni w systemie mieli podgląd hasła, ustawiasz chmod na 600.
Nie wiem jak w innych dystrybucjach, ale w Debianie bez menedżera logowania nie ma domyślnie dostępu do opcji takich jak wyłączenie komputera, o uśpieniu czy hibernacji to już nawet nie wspominam, oczywiście można to załatwić w inny sposób, ale tu początkujący użytkownik może sobie nie poradzić.
Wystarczy
aptitude remove --purge gnome*
i czytać co zostanie usunięte, jeśli system nie zamierza usunąć czegoś co potrzebujemy, akceptujemy, czekamy i tyle.
Przyznam jednak, że chcąc używać czytnika PDF-ów z Mate (czyli inaczej mówiąc Gnome2), całego Mate nie udało mi się usunąć. Bez pakietu mate-desktop są problemy z jego działaniem. Dokładnie - o ile jako program się uruchamia, to po próbie otwarcia jakiegokolwiek PDF-a wyłącza się, wyświetlając w konsoli błąd:
(atril:1456): GLib-GIO-ERROR **: Settings schema 'org.mate.lockdown' is not installed
Pułapka debuggera/breakpoint (core dumped)
Co do WPA - nie miałem pojęcia, że tak to uprościli. Kiedyś trzeba było kombinować z czymś takim jak wpa_supplicant.
A co do wyłączania i hibernacji z poziomu środowiska graficznego - w Archu bez menedżera logowania faktycznie nie działało to “by default”, ale nie było trudno to uruchomić. Choć może to kwestia tego, że w Debianie nadal chyba jest Init, w Archu dawno już zastąpiony przez Systemd.
To wciąż działa pod wpa_supplicant Stara metoda z wpa_supplicant polegała na tym, że zamiast hasła w plain text można było użyć, z tego co pamiętam zahashowanego hasła, czyli hasło było zaszyfrowane. Podejrzewam, że nadal można korzystać z tej metody.