Cześć,
chcę usunąć logowanie hasłem. Po wpisaniu komendy „netplwiz”, nie mam jak wg tej instrukcji opcji „aby używać tego komputera użytkownik musi wprowadzić nazwę użytkownika i hasło”.
Nie loguję się również do konta żadnym kontem microsoft. Czy to może być przyczyna?
Od wersji 2004 z konta lokalnego jest to niemożliwe.
Czasem pomaga Autologon z oficjalnej strony MS (nigdy tego nie pobieraj z innych bo czort wie co tam włozono, dodatkowo).
Należy zmodyfikować ustawienie DevicePasswordLessBuildVersion dostępne po przejściu do gałęzi
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft
Windows NT\CurrentVersion\PasswordLess\Device.
Przestawienie z domyślnej wartości 2na 0 pozwoli uaktywnić autologowanie.
Niestety to nie zadziała po wybraniu „zablokuj” i „wyloguj”, wtedy lepszy pewnie będzie program „Autologon” jak ma obsługę pod te akcje.
Co do usuwania hasła to możesz je wywalić na minimum kilka sposobów:
Z poziomu kafelkowych ustawień:
ustawienia „kafelkowe”
konta
opcje logowania
wybierasz z listy metod logowania opcję „hasło”
podajesz obecne w „niebieskim okienku”
na kolejnym etapie zostawiasz puste pola
hasło z konta zniknęło (i tak raczej średnio chroni jak ukradną ci nieszyfrowany HDD/SSD)
Konta niezalogowane chyba mają to na liście utworzonych konto w „Rodzina i inni użytkownicy” - mały bajzel lub trzeba się przyzwyczaić.
Z poziomu control.exe też usuniesz nawet kontu na które nie jesteś zalogowany:
uruchamiasz „panel sterowania” (dowolna metoda)
wybierasz „konta użytkowników” (w widoku kategorii aż dwa razy)
zarządzaj innym kontem
wybierasz konto
zmień hasło i klikasz w przycisk zmień hasło
Nie zadziała na aktywnie zalogowanym koncie (program domaga się wpisania czegoś do pól), trzeba by pewnie tymczasowego admina 2 zrobić i zalogować się na niego w celu usunięcia hasła z innego konta.
Niby powinno też się udać z pomocą lusrmgr.msc o ile nie wystraszy cię komunikat o utracie dostępu do jakiś informacji wraz z resetem hasła (brak hasła zatwierdza zostawienie pustych pół) lub nie ogranicza się edycja Home (https://github.com/proviq/lusrmgr/releases/latest), powinno przejść na pustych polach w konsoli MS do kont jak i programie z GitHub.
Z wiersza poleceń uruchomionego jako administrator zadziała też polecenie:
Jak jakiś Update cofa to zapisać można to do pliku „.reg” lub „.bat”/".cmd" z użyciem „reg add”… przecież ma uprawnienia do edycji rejestru na prywatnym domowym komputerze.
Jak już masz 21H1 i tam nie działa przywracanie pola zaznaczania, to widać wycięto je w pień… (nie interesuje mnie wersja, że uruchomiłeś betę, sprawdziłeś build/wydanie/edycję i wycofałeś otrzymywanie kolejnych wydań beta na czas).
A jak przegapiłeś i już widzisz początki 21H2, to może do września/października jeszcze wróci jakaś metoda przywracania…?
Faktem jest, że ja (na tym komputerze) nie instalowałem nigdy Windows 10 na czysto, to uaktualnienie z Windows 7.
Nawet coś takiego się uchowało w „Panelu sterowania”:
PS. Instalowałem dwa dni temu Windows 10 (w najnowszej wersji) na laptopie i tam, po podaniu nazwy użytkownika podczas instalacji, nie nadałem mu hasła. No i logował się na to konto automatycznie.
Potem utworzyłem drugie konto (Admin - z hasłem), to przekształciłem na użytkownika i teraz loguje się automatycznie na to konto użytkownika (bez potrzeby klikania „Zaloguj”).
Dziękuję!. Pomogło (zaznaczyłem rozwiązanie). Nie wiedziałem, że rozgorzeje taka dyskusja na temat usunięcia hasła. Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie wskazówki!