Usunięcie skrótów z menu PPM > Nowy

Witam,

Czy jest możliwość edycji menu pod PPM, a dokładniej Nowy… jak na na screenie poniżej…

Nowy

. Zmierzam do usunięcia wszystkiego prócz:

• Folder
  • Skrót
  • Nowy Dokument
  • Folder skompresowany (zip)

.

Trzeba ręcznie grzebać w rejestrze. Np:

Dokładnie o to samo miałem spytać. Mnie interesuje usunięcie z tego miejsca wszystkiego co związane z pakietem biurowym (OnlyOffice) …
image
…jakby ktoś podał konkretne wpisy w rejestrze za to odpowiedzialne, albo po jakim kluczu szukać?

OK! Myślę, że sobie dałem z tym radę sam. URUCHOM-regedit. W wyszukaj wpisałem: „onlyoffice” wykasowałem wszystkie katalogi o nazwie „Shellnew”. U mnie…
image

OMG… Odkrywacie coś co wiadomo od 30 lat.

Windows 95 - pierwszy raz pojawiło się menu „Nowy” i mechanizm ShellNew.
Windows 98
Windows ME
Windows 2000
Windows XP
Windows Vista
Windows 7
Windows 8 / 8.1
Windows 10
Windows 11

Ścieżka HKEY_CLASSES_ROOT.ext\ShellNew jest taka sama we wszystkich powyższych systemach. Różnice są tylko kosmetyczne (np. inne rozszerzenia albo dodatkowe wpisy biurowe).

to jak jesteś tak przemądrzały odpowiedz mi proszę jak usunąć z menu kontekstowego pozycję w tym miejscu?..
image
…po instalacji Notepad++ pojawia mi się pozycja „Edytuj w Notepad++”, a jej nie chcę (przez co zmuszony jestem do posiadania wersji portable)?
No mądralo wykaż się!

Przy instalacji N++ pytał Cię czy dodać i odpowiedziałeś, że tak. Więc masz ten wpis w rejestrze. Co to brzmiało jak „dodaj do menu kontekstowego”. Jak go odinstalujesz i ponownie zainstalujesz to bez tej opcji to nie będzie.

Grzebania w rejestrze nie polecam, co system i co wersja N++ to coś tam zmieniali. Sami autorzy się motają w manualu technicznym.

nie pytał! Piszesz bzdury!!! Twoja porada nic nie wnosi jak struganie przez Ciebie mądrali

Dziecko poczytaj sobie manual:

A swoją słomę w butach zostaw dla takich jak TY.
Schowek-2

Ale ma rację, kliknąłeś na oślep „dalej” to masz placek.

If the Shell Extension is already installed, the Notepad++ installer/updater might not be able to update or overwrite it, so you might first have to uninstall it and restart Explorer.

Dziwne że tak mocno spadło działanie Google lub znajomość angielszczyzny.

Teoretycznie dla nielubiących edycji rejestru są apki z GUI:

https://majorgeeks.com/mg/sortname/context_menu.html

@krystian3w, a który progam należy pobrać z linku https://majorgeeks.com/mg/sortname/context_menu.html żeby móc edytować wpisy z PPM > Nowy - jest tego sporo na liście?.

Open Office widzi ten i można wywalić, opcję dezaktywacji pewnie schowali za opłatą (przy okazji mają też kategorię powłok):

Niestety na razie nie mogę polecić apki do ukrycia nowego pliku tekstowego ani mapy bitowej.

Program niby ma spolszczenie w opcjach.

@krystian3w pobrałem program Right Click Enhance i przyznam że nie znajduje opcji by można było zmienić PPM > Nowy… , jest edycja Wyślij Do… .

Wspomniałeś że Open Office widzi… myślisz tu o opcji File Types Editor?. Gdzie po otwarciu widoczna jest cała lista rozszerzeń?. Owszem odnajduje rozszerzenie .odt, ale jak usunąć je z PPM > Nowy?.

Jak dla mnie to raczej powinny być widoczne z „New menu editor”.

Jako że darmowy ma tylko usuń, to tam dla odt / ods / odg / odp mam opcję usunięcia i znikają do aktualizacji programu jakiej AOO raczej szybko nie dostanie.

ChatGPT powiedział:

Rozumiem — chodzi Ci o to, żeby w menu kontekstowym PPM → Nowy w Windows 11 nie pojawiały się skróty typu Nowy dokument Word, Excel, PowerPoint, itd. (czyli wpisy dodane przez pakiet Office/LibreOffice/WPS itp.).

Takie wpisy pochodzą z tzw. szablonów powłoki (ShellNew), które Windows odczytuje z rejestru i z folderu systemowego.
Da się je usunąć lub ukryć na kilka sposobów:

:small_blue_diamond: Metoda 1: Edycja rejestru (najczystsza)

1. Wciśnij Win+R, wpisz regedit i Enter.

2. Przejdź do klucza:

HKEY_CLASSES_ROOT.ext\ShellNew

gdzie **`.ext`** to rozszerzenie pliku, np.:
  * `.docx` → Nowy dokument Word
  * `.xlsx` → Nowy arkusz Excel
  * `.pptx` → Nowa prezentacja PowerPoint
  * `.odt`, `.ods`, `.odp` → LibreOffice
2. Usuń cały podklucz **ShellNew** albo wartości w nim zawarte (np. `NullFile`, `FileName`).
⚠️ Usunięcie nie kasuje programów, tylko wpis z menu.
3. Zrestartuj Eksploratora Windows (Menadżer zadań → **Explorer.exe → Uruchom ponownie**).

---

### 🔹 Metoda 2: Program do zarządzania kontekstowym menu

Jeśli nie chcesz ręcznie grzebać w rejestrze:

* **ShellNewHandler**

* – mały darmowy program do włączania/wyłączania wpisów z „Nowy”.
* [**CCleaner** → Narzędzia → Menu kontekstowe] – też potrafi wyłączyć część wpisów.

---

### 🔹 Metoda 3: Usunięcie plików szablonów

Office/LibreOffice często tworzą szablony w folderach typu:

C:\Users\NAZWA_UŻYTKOWNIKA\AppData\Roaming\Microsoft\Templates
C:\ProgramData\Microsoft\Templates

Można tam podmienić/usunąć pliki `Normal.dotm`, `Excel12.xltx`, `PowerPoint.potx`, itp. – wtedy wpisy również znikną.
(Wymaga ostrożności, bo zmieni to też domyślne szablony w programach.)

---

👉 Najprościej i najczyściej jest użyć **Metody 1 (Rejestr)** – usuwasz same wpisy ShellNew i masz spokój.

Chcesz, żebym przygotował dla Ciebie **gotowy plik `.reg`**, który jednym kliknięciem usunie wpisy Office (Word, Excel, PowerPoint) z menu „Nowy” w Windows 11?

Chyba przydarzyły mu się halucynacje, że szablony są powiązane z podmenu nowy.