Usunięcie Windows 10

Na swoim laptopie miałem fabrycznie zainstalowane binaria Windows 10. Zainstalowałem obok OpenSuSE Tumbleweed, który jest znacznie lepszy. Jak teraz usunąć Windows?

Nie mogłeś skasować wszystkich partycji podczas instalacji nowego systemu? Zrób to teraz jeśli jesteś przekonany, że nie będziesz w przyszłości potrzebował Windowsa.
No i te “binaria” :wink: Co masz na myśli - partycje recovery czy partycje z systemem Windows?

Jest inny, a czy lepszy…? Wszystko zależy od tego do czego używasz systemu/komputera.

Temat wisi latami. Teraz się odezwę. Windowsa jeszcze nie usunąłem, bo mam dużo miejsca na dysku(nie przechowuję żadnych piosenek czy filmów, a jedynie źródła i programy w formie binarnej - pewnie dlatego mam tyle miejsca). W sensie binaria miałem na myśli program w postaci zrozumiałej jedynie dla komputera i dane programu, lecz nie w postaci tekstowej. Windowsa i tak boję się usuwać, bo mam UEFI, więc mogę zepsuć sobie komputer(np. usuwając partycję z bootloaderami).

1 polubienie

UEFI/BIOS nie mają z tym nic wspólnego, bo nie znajdują się na dysku, tylko na płycie głównej, więc kasując wszystkie partycje czy wyciągając (wymieniając) dysk nie uszkodzisz UEFI.

Mam małe pytanie, lecz nie związane z tematem. Co będzie, jeżeli w komputerze będę mieć dwie partycje EFI?

Ja mam tak. UEFI będzie faworyzować pierwszą partycję EFI. (o ile w BIOS nie zmienisz kolejności rozruchu)
Przy rozruchu jeżeli będziesz miał grub na pierwszej i drugiej EFI to będzie to powodowało duplikację wpisów z szybkim bootowaniem za każdym wyborem będzie o jeden więcej.
Ja tak miałem przynajmniej na płycie głównej Asusa.

Rozwiązanie proste. Na pierwszej EFI zostawiłem bootloader Windows, a na drugiej jest wyłącznie GRUB (na tym samym dysku, co Linux). (mam dwa osobne SSD na Linux i Windows)
Plusy ? - wyciągnę dysk z Linux to mogę zbootować nadal Windows :slight_smile: (i odwrotnie)
W innym przypadku takie rozwiązanie nie ma sensu.