Ubuntu 16.04.2 GNOME. Mam zainstalowane XFCe w wersji 4.12 Jak to skutecznie usunąć z Ubuntu i wgrać oraz używać najnowszego Cinnamon? Znalazłem kilka poradników z usuwaniem XFCe, wykonałem wszystko co pisali w Terminalu i wywalało, że nie może usunąć XFCe. To mam system stawiac na nowo bo chce Cinnamon??
Nie wiem co ty robiłeś, ewentualnie co zrobili w Ubuntu że nie dał ci odinstalować xfce, ale nie musisz nic odinstalowywać by mieć Cinnamona. Co prawda ja twierdzę że to ociężałe gówno, ale nie mam zamiaru bronić swojego zdania. W Debianie, pewnie tak samo w Ubuntu, doinstaluj:
sudo apt-get install cinnamon-desktop-environment cinnamon-l10n
Wyloguj się w swoim menadżerze logowania wybierz Cinnamona zaloguj się i już.
nasuwa się pytanie po co usuwać XFCE?
jak można mieć kilka środowisk GUI i się np. między nimi przełączać ( no chyba że ma się bardzo okrojone miejsce na
/
i /home
ja swego czasu jak testowałem środowiska GUI ( coby poznać ) to miałem po kilka
xfce, openbox, flubox, kde 3.0 itp. ( ale to było za czasów jeszcze kde 3.0 - czyli dawno )
a jak tak bardzo chcesz usunąć xfce to najpierw postaw cinnamon potem przeloguj się na nie a potem
apt purge xfce*
teoretycznie powinno wywalić całe xfce
Najprościej zainstalujesz wydając polecenie
sudo apt install cinnamon-dekstop
Ja mam przy okazji takie pytanie, czy w Ubuntu 17.10 będę miał dużo nowsze Cinnamon niż w Mint 18.2?
Najnowsze Cinnamon zawsze ponoć ma Manjaro i Fedora, ewentualnie inne dystrybucje ciągłe jak Arch, openSUSE.
Ja mam Ubuntu 16.04.2 z najnowszym, stabilnym kernelem 4.12. Zrobione z tej stronki (link poniżej). Najpierw wgrałem 4.10.xx i potem 4.12
Zrzut ekranu z potwierdzeniem nowego kernela w Ubuntu 16.04.2 LTS

Mi sie w tym tygodniu Cinnamon zaktualizował sam z 3.4.3 do 3.4.4 nawet nie zauwazyłem
Instalując kilka róznych środowisk GUI instalujesz również dodatkowe programy, które zaśmiecają menu.