Usunięta Vista, brak płyty ale jest naklejka

Witam!

Znajomy kupił laptopa z systemem w USA, Wersja językowa była amerykańska (bez dołączonej płyty CD ale za to z partycją Recovery) następnie inny znajomy wgrał mu polską wersję Visty w miejsce tej amerykańskiej (nie wiem czy to już było legalne?).

Z czasem ta polka wersja się popsuła, Przy próbie odzyskiwania Recovery już nie działa (chyba to logicznie bo owe recovery odnosiło się do wersji językowej amerykańskiej)

1)Moje pytanie brzmi co zrobić gdy ma się oryginalną naklejkę, a nie miał się płyty a recovery nie działa??

2)Słyszałem że jak się wgra dowolną wersję tego samego sytemu i zarejestruje na klucz z naklejki jest to legalne?? Ale czyżby na pewno czy to tylko takie “legendy miejskie”??

3)Czy wersje muszą pokrywać się tylko wersjami systemowymi, nie zaś językowymi czy też wydanymi pod dany typ laptopa??

Jeśli cię to zainteresuje to ja kupowałem komputer w Vobisie z Vistą Home Premium PL 32 bit. Teraz kupiłem Windows Seven i płyta z Vista jest mi zupełnie zbędna. Wprawdzie na płycie jest napisane że “Do rozpowszechniania tylko z nowymi komputerami osobistymi Vobis S.A.” ale w przypadku gdy masz (twój kolega) na komputerze oryginalną naklejkę a utraciłeś partycję recovery to jeśli chcesz odsprzedam ci bardzo tanio (powiedzmy za 50 zł.) płytę z Vistą (naklejkę mam na komputerze). Tak że będzie wilk syty i owca cała. Nie popieram piractwa ale to chyba piractwo nie jest. Jeśli jednak gdzieś się pomyliłem to uprzejmie proszę Pana Admina :slight_smile: o nie wklejanie mi żółtej kartki.

Nie dowolną, tylko taką samą wersję , czyli masz zainstalowaną np: Vistę Premium amerykańską to wgrywasz Vistę Premium polską - czy to jest na 100 % legalne głowy nie daję. Tu muszą wypowiedzieć się znawcy tematu.

na infolinii Microsoftu powiedzieli że nie

Nielegalne? Ja bym zadzwonił raz jeszcze i porozmawiał z inną osobą. Nie ufam ludziom z infolinii. Każdy mówi i robi co innego.

No tak… ale w krótkiej rozmowie na infolinii wyszedł problem nielegalnego nośnika.

Gdy zaś zadzwoniłem do producenta powiedział że płytkę bez niczego mogą wysłać… tylko jeszcze nie wiem czy to przejdzie po sprzęt kupiony był w USA a nie w Polsce… jak dryndnę jeszcze raz do niego to dam znać.