Mam poważny problem, chciałem doinstalować do swojego laptka lenovo, system Linux który polecił mi znajomy do obadania jak działa, zrobiłem osobną partycję tj. 3 partycję ponieważ na jednej mam Windows 7 Home Premium na drugiej pliki własne, zabezpieczone przed utratą przy formatowaniu, no i utworzyłem 3 dysk o pojemnosci ok 100gb na system Linux. Podczas “Doinstalowywania” linuxa na dysk 3 czyli ten który pod niego stworzyłem, wyskoczył komunikat o błędzie i uszkodzeniu nośnika DVD/USB… Informuję od razu że robiłem to z bootowanego pendriva, teraz okazało się że system jakimś “cudem!” Usunął wszystkie partycje z komputera… Łącznie tą partycję na której miałem wszystkie zdjęcia, filmy, gry, ważne dokumenty… Okazało się że gdy chciałem naprawić system poprzez instalalke Windowsa nie dało się i musiałem utworzyć nową partycję w komputerze i zainstalować na nowo Windows. Teraz pokroiłem już dysk na 2 partycje ALE… w tym Problem że Bardzo Bardzo ale to bardzo zależy mi na odzyskaniu tych plików które były na dysku lokalnym D…
Wiem że to jest trudne i po normalnej myśli “niemożliwe” pewnie bo przepadło… Ale proszę was wszystkich o jakąkolwiek pomoc w celu odzyskania tych plików, były naprawdę bardzo ważne nie dla tego że zdjęcia czy coś, ale były tam ważne projekty do pewnego symulatora nad którymi pracowałem od roku… Proszę o pomoc
Nie trzeba (a nawet nie wolno) było niczego instalować. Idziesz na drugiego kompa/do kumpla, pobierasz TestDisk na pendrive (musisz zrobić dysk bootwalny), odpalasz z pendrive i przywracasz partycje.
Teraz już zrobiłeś bajzel i dalsze używanie nadal nadpisuje dane.
Jak uda ci się przywrócić poprzedni układ partycji, to obecny system i tak będzie w kosz.
Wszystko fajnie, ale odpaliłeś program na pracującym kompie? Słaby pomysł. Od tego jest wersja DOS i pendrive. Albo drugi komp i przełożenie dysku - przy starcie nie zezwalaj na żadną naprawę.
Skoro masz instrukcję, to może sobie poradzisz i może uda się na działającym kompie, przy czym:
zapisz taki układ, który poprawnie wyświetla pliki na partycji z danymi
teoretycznie z poziomu TestDisk można kopiować zawartość odnalezionej partycji, ale dysk docelowy prawdopodobnie musi być podpięty PRZED włączeniem programu (możesz spróbować podpiąć jakiś przenośny/usb) i przy wyborze docelowego sprawdzić, czy jest widoczny
samo odzyskanie partycji nie rozwiązuje problemu, bo ciężko będzie wybrać poprawną przy uszkodzonym systemie plików, a od tego jest osobna opcja
Użyłem programu Power Data Recovery i zeskanowalem dysk, okazało się że widzi wszystkie pliki które utraciłem przez przypadek, tylko teraz jak je odzyskać skoro to program tylko do 1gb danych a ja miałem ok 300gb? nie pamiętam dokładnie.