Przez pomyłkę usunąłem dysk twardy z menedżera urzadzen i teraz laptop nie chce się odpalić (błąd inacessible boot device). System to windows 11.
Jest opcja to odkręcić i odzyskać dane czy już tylko restet do ustawień fabrycznych?
Dodam że niestety nie ustawiłem punktu odzyskiwania systemu. Dodatkowo laptop nie łączy się z internetem nawet po kablu (jescze nie doszedem do źródła problemu).
Zależy mi tylko na tym żeby go jakoś odpalić i skopiować dane na dysk przenośny.
Tak, udało się odpalić i widzę standardowe opcje: wyjście z winre, wyłączenie laptopa, użyj urządzenia i rozwiąż problemy (w ostatniej opcji reset do stanu początkowego i opcje zaawansowane)
Nie wiem jak jest w nowych Windows, ale po takim „odinstalowaniu” HDD, wydaje mi się że po restarcie powinien zostać wykryty. Kiedyś kiedyś tak się na szybko „leczyło” przestawianie trybu pracy z UDMA na PIO. No ale jak rozumiem, to już restartowałeś i nic to nie dało.
Zależy mi tylko na tym żeby go jakoś odpalić i skopiować dane na dysk przenośny.
Nagraj sobie Linuksa (np. Mint) na pendrive (np. za pomocą Rufusa) lub płytę (np. za pomocą ImgBurn) i uruchom. Będziesz mieć dostęp do danych i możliwość skopiowania na co chcesz.
Myślałem żeby postawić linuxa i zgrać dane ale laptop jest jeszcze na gwarancji i tu pytanie czy gwarancja zostanie uznana jeśli będzie zainstalowany inny system
Nie mówiłem nic o instalacji Linuksa. Tylko go uruchom, w przeciwieństwie do Windowsa, działa w RAM i tylko jeśli chcesz to możesz zainstalować na stałe. Tutaj masz ten, którego ja lubię, używam i faworyzuję: https://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/dist/linuxmint/isos/stable/20.3/linuxmint-20.3-cinnamon-64bit.iso Pamiętaj jednak aby kopiować dane na inny nośnik, ten z Linuksem będzie tylko do odczytu a np. jego pulpit będzie w pamięci operacyjnej, a nie masowej (no chyba ze zainstalujesz).
Poza tym zainstalowany system nie narusza warunków gwarancji, chyba że masz tam tak napisane w dokumentach (choć wątpię).
Najprościej będzie skorzystanie z opcji resetu jesli naprawa nic nie dała
Pewnie były jakies problemy skoro postanowiłes odinstalować sterownik. Tyle ze to sterownik dysku na którym pewnie był system. Plus problem z siecią.
Wywala ci tez bug inacessible boot device a to znaczy brak dostępu do partycji systemowej.
Można próbować naprawy w WinRE korzystajac z opcji poleceń ale to dłubanina i nie zawsze działa.
Tak jak @Berion wskazał, jakieś linuxowe LiveCd do przekopiowania danych i reset
Hej, odpaliłem linuxa z USB i udało się zgrać pliki. Co do windowsa to naprawa sie nie udała ale pobrałem kopie win10 i zrobiłem boot z USB i po formacie wszystko OK. Tzn już jakies crashe były ale windows już chyba tak ma.