Usuwanie katalogu ze starym win7

Witam

Mój problem polega na tym, że po formacie windowsa i zainstalowaniu win7 pozostał mi folder windows na drugiej partycji, który nie chce się skasować. Jest on bezużyteczny a zajmuje aż 7 giga miejsca. Próbowałem kasować ten katolog używając programów kasujących używane procesy, na awaryjnym itd. ale to nie pomagało. W linku poniżej możesz zobaczyć zrzut ekranu wraz z pojawiającym się błędem http://www.box.net/shared/mu7kdxzyff

mam zainstalowanego ubuntu, wiem ze mozna ustawic chmody. Ale czy do tego nie mozna wykorzystac TotalComandera?

Najpierw sprawdź czy ten dysk nie uczestniczy w rozruchu systemu - klawisz Windows+R i wpisz :mmc.exe compmgmt.msc /s - zobacz zarządzanie dyskami. Jeżeli nie ma na nim wpisanego rozruchu to możesz go sformatować. Jeżeli to nie wchodzi w grę, to musisz wystartować z jakiejś bootowalnej płytki np. z Nortona lub innego programu do kopii zapasowych i z linii poleceń lub eksploratora usunąć ten katalog.

jakby można było formatować dysk to bym nie podnosił larum :stuck_out_tongue: , mówie że to jest stary katalog windows tylko nie wiem jak go skasować

Spróbuj za pomocą Unlockera

Więc po kolei: na drugiej partycji nie jest stary katalog tylko katalog Windows /stary system by nazwał Windows.old/, przy instalowaniu obok siebie dwóch siódemek ta wcześniejsza ma rozruch z katalogiem boot i bootmenedżerem, a ta obecna tego katalogu mieć nie powinna. I tyle. Aktualne to co napisałem w poście powyżej, sprawdź rozruch.

unlocerem próbowałem i nic to nie dawało. A więc tak: Mam 2 partycje C i D Dawn dawno temu miałem zainstalowaną 7 na partycji D ale zaczęła się sypać więc wróciłem do Win XP (zainstalowałem go na C ) ale nie chciałem kasować 7 (ona została na D) instalując XP nie formatowałem partycji D, ponieważ tam trzymałem dane z drugiej partycji. Ostatnio znów zapragnąłem wrócić do win7 i zainstalowałem ją na C. I teraz z powodu niskiej ilości miejsca na dysku zbędne 7 giga zaczęło mi doskwierać więc chce usunąć tylko zbędny katalog Windowsa, który na pewno nie jest potrzebny do rozruchu ale z niewiadomych przyczyn jest zablokowany do usunięcia (także było tak w trakcie użytkowania XP). Jeśli nie macie jakiś dodatkowych porad to podajcie mi przykładową komende na ubuntu, która nadaje chmody 777 na jakiś katalog i kolejną która kasuje dany katalog (aż tak zaawansowanym użytkownikiem Ubuntu nie jestem, dopiero się wdrażam :x ).

Dziękuje.

Nie usuniesz tego folderu inaczej jak poprzez format. Chyba, że masz linuksa, to co innego.

(patrz mój wcześniejszy post, i posty poprzedniejsze .)

Po co komenda? Normalnie tak wchodzisz na partycje d:, zaznaczaj fodler windowsa i wciskasz delete.

Wcześniej piszesz, że masz zainstalowane Ubuntu - w nim poprostu zamontuj ten dysk z tym katalogiem do usunięcia, /jeżeli go nie widzisz na pulpicie/ PPM wysyłasz folder Windows do kosza i opróżniasz kosz.