Usuwanie niepotrzebnych pozycji z menu start

Zna ktoś sposób lub oprogramowanie, które pozwoli mi zarządzać listą programów w menu start (tym, które rozwinie się po naciśnięciu „Wszystkie”)?

np.: Ikony gier są mi zbędne. I tak uruchamiam je z poziomu aplikacji Xbox.

Wyprzedając pytanie. „Przejdź do lokalizacji pliku” nie ma menu prawokliku
image

To pewnie urok UWP i tylko deweloper aplikacji może coś wskórać:

Opcjonalnie jakiś modder z Windhack:

inaczej pisząc: nic z tym nie zrobię?

Skróty tworzone przez aplikacje spakietowane są pilnowane przez Sklep. Po usunięciu ich metadanych - odbudują się podczas konserwacji. Te skróty, które można przeglądać w Explorerze można usunąć - acz jeżeli coś było wyczarowane przez MSI, to taki skrót też może ulec auto-odbudowie.

Generalnie usuwanie rzeczy ze startu to zła i odradzana praktyka - od tego wszak jest ekran główny i przypięcia.

Rozumiem! Dziękuję za wyjaśnienie… dostosuję się do sugestii i ikony pozostawię w spokoju.

Ja tam usuwam sobie niepotrzebne pozycje w menu start Windows 10 stąd.
Dla wszystkich użytkowników
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
lub dla bieżącego użytkownika
C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
I przeważnie to działa po odświeżeniu exploratora, niepotrzebne skróty znikają.
Możliwe, że w Windows 11 jest podobnie.
Ale możliwe, że te oznaczone jako „system” są tam niewidoczne, albo wracają, jednak u mnie nie widziałem tego.
Jeśli nie widzisz folderu AppData, musisz włączyć pokazywanie ukrytych plików:
W Eksploratorze kliknij Widok > Pokaż > Ukryte elementy.

Wiem co to katalogi i pliki ukryte i o ile w systemowym eksploratorze plików ich nie widzę, to już w Total Commander mam zaznaczone by je pokazywał.
Ścieżki podane przez Ciebie wyżej nie istnieją w Windows 11, a katalogi gdzie inne programy tworzą swoje skróty przeszukałem. Nie ma tam ikon związanych z interesującymi mnie grami.

Podany przez Ciebie sposób znam i stosuję. Już wiele niepotrzebnych skrótów tak usunąłem. Z grami pobranymi z GAMEPass to nie działa.

Z tym, że tak jak polecono mi, raczej z tym się pogodzę i zostawię jak jest.

OK W Windows 11 pewnie jest inaczej, ale może komuś przyda się to do Windows 10.
Bo nieraz robi się śmietnik w starcie.
PS Teraz sprawdziłem w Windows 11 i jak najbardziej są te katalogi, które podałem również - jedynie jest trochę inna ścieżka:
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Menu Start\Programs
oraz
C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Menu Start\Programs
Microsoft zmienił nazwę katalogu Start Menu na Menu Start i stąd cała ścieżka jest inna.

Dziwne to co piszesz:
wystarczy w TC ustawić

potem kazać przeszukać partycję w poszukiwaniu katalogów „menu start”

Zrobiłem to i interesujących mnie skrótów nigdzie nie znalazłem.

Plus do tego przeszukałem partycję systemową po nazwach skrótów - też nic.

No tak, te katalogi Menu Start istnieją także w Windows 11

Jednak, są tam główne skróty do aplikacji, ale nie wszystkie, stąd jeśli wyszukiwałeś po konkretniej nazwie danego programu nie pokazywała się w wyszukiwaniu.
Tutaj więcej na temat, w zależności jakiego typu jest aplikacja.
I tak pewnych typów lepiej nie ruszać z Menu Start, bo może to rozwalić system.

:green_square: 1. Programy klasyczne (Win32)

:white_check_mark: Gdzie są skróty?

W katalogach:

• C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
  • C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs

:wrench: Co zrobić?

Po prostu usuń plik .lnk stamtąd — to usunie wpis z Menu Start, ale program dalej będzie zainstalowany i działający.

:yellow_square: 2. Aplikacje UWP (ze Sklepu Microsoft, np. Xbox, Clipchamp, Filmy i TV)

Te nie mają skrótów .lnk, więc nie da się ich usunąć z Menu Start w klasyczny sposób.

:x: Opcje systemowe nie pozwalają ich „ukryć” bez odinstalowania.

:hammer_and_wrench: Co możesz zrobić:

A) Odpiąć przypięcie
  • Prawym przyciskiem na ikonie w Menu Start → Odepnij od ekranu startowego
    (ale nadal będzie w „Wszystkich aplikacjach”).
B) Ukrycie aplikacji UWP z Menu Start (bez usuwania) – Tylko dla zaawansowanych

Możesz użyć narzędzi firm trzecich, np.:

• ExplorerPatcher
    → pozwala filtrować Menu Start i ukrywać wybrane wpisy
  • Start11 / StartAllBack
    → komercyjne, ale dają pełną kontrolę nad widocznością aplikacji
C) Zablokować wyświetlanie UWP przez rejestr lub GPO (bardziej drastyczne):
  • Można to zrobić przez edycję zasad grupy (dla firm), ale to wpływa na całą kategorię aplikacji — nie polecam tego dla pojedynczych skrótów.

:red_square: 3. Skróty do narzędzi systemowych (Panel sterowania, Ustawienia, itd.)

Te są generowane dynamicznie — nie istnieją jako pliki .lnk, więc:

:wrench: Możliwość:

• Odepnij z przypięcia (jeśli przypięte)
  • Nie da się ich usunąć z listy „Wszystkie aplikacje” bez ingerencji w rejestr systemowy lub użycia Start Menu replacera (Open-Shell, StartAllBack itp.)

:test_tube: Podsumowanie: jak ukryć skróty bez usuwania programu

Typ aplikacji Czy można usunąć skrót? Jak to zrobić?
Klasyczna (Win32) :white_check_mark: Tak Usuń plik .lnk z folderu Menu Start
UWP (ze Sklepu) :warning: Częściowo Nie mają .lnk, trzeba użyć narzędzi firm trzecich lub odepnąć
Systemowe (Control Panel itp.) :x: Nie Nie można ich usunąć bez głębszych modyfikacji
Wszystko już chyba jasne.