Skróty tworzone przez aplikacje spakietowane są pilnowane przez Sklep. Po usunięciu ich metadanych - odbudują się podczas konserwacji. Te skróty, które można przeglądać w Explorerze można usunąć - acz jeżeli coś było wyczarowane przez MSI, to taki skrót też może ulec auto-odbudowie.
Generalnie usuwanie rzeczy ze startu to zła i odradzana praktyka - od tego wszak jest ekran główny i przypięcia.
Ja tam usuwam sobie niepotrzebne pozycje w menu start Windows 10 stąd.
Dla wszystkich użytkowników
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
lub dla bieżącego użytkownika
C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
I przeważnie to działa po odświeżeniu exploratora, niepotrzebne skróty znikają.
Możliwe, że w Windows 11 jest podobnie.
Ale możliwe, że te oznaczone jako „system” są tam niewidoczne, albo wracają, jednak u mnie nie widziałem tego.
Jeśli nie widzisz folderu AppData, musisz włączyć pokazywanie ukrytych plików:
W Eksploratorze kliknij Widok > Pokaż > Ukryte elementy.
Wiem co to katalogi i pliki ukryte i o ile w systemowym eksploratorze plików ich nie widzę, to już w Total Commander mam zaznaczone by je pokazywał.
Ścieżki podane przez Ciebie wyżej nie istnieją w Windows 11, a katalogi gdzie inne programy tworzą swoje skróty przeszukałem. Nie ma tam ikon związanych z interesującymi mnie grami.
Podany przez Ciebie sposób znam i stosuję. Już wiele niepotrzebnych skrótów tak usunąłem. Z grami pobranymi z GAMEPass to nie działa.
Z tym, że tak jak polecono mi, raczej z tym się pogodzę i zostawię jak jest.
OK W Windows 11 pewnie jest inaczej, ale może komuś przyda się to do Windows 10.
Bo nieraz robi się śmietnik w starcie.
PS Teraz sprawdziłem w Windows 11 i jak najbardziej są te katalogi, które podałem również - jedynie jest trochę inna ścieżka:
C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Menu Start\Programs
oraz
C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Menu Start\Programs
Microsoft zmienił nazwę katalogu Start Menu na Menu Start i stąd cała ścieżka jest inna.
Jednak, są tam główne skróty do aplikacji, ale nie wszystkie, stąd jeśli wyszukiwałeś po konkretniej nazwie danego programu nie pokazywała się w wyszukiwaniu.
Tutaj więcej na temat, w zależności jakiego typu jest aplikacja.
I tak pewnych typów lepiej nie ruszać z Menu Start, bo może to rozwalić system.