Usuwanie plików temp


(Stg3s) #1

Jak to sie ma do systemu XP: nie ma takiego pliku autoexec.bat jego odpowiednikiem jak przypuszczam jest autoexec.nt to raz a druga sprawa ze nie mozemy umiescic tam tej koncowej formułki poniewaz w nazwie pliku nie moze byc ukosnikow

P.S Jesli ta metoda nie dziala w Xp -ku to co trzeba zrobic aby pliki .temp usowaly sie automatycznie IE->Wlasciwosci-> Zaawansowane->Zabezpieczenia i zaznaczenie "Opróżnij folder tymczasowych plików....podczas zamykania przegladarki" nic nie daje


(Emilchrost) #2

W xp jest plik AUTOEXEC.BAT znajduje się domyślnie na partycji c ale jest on ukryty jest plikiem systemowym , a poza tym w xp najwięcej śmieci jest w C:\Documents and Settings\nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Temp :smiley:


(Kamil321) #3

Zrób sobie plik usuwanie.bat, wklej do niego

deltree /y c:\windows\temp\.

zapisz i wrzuć do autostartu... Ewentualnie powinien też zadziałać skrót do deltree /y c:\windows\temp. (ta kropka na końcu musi być).


(Stg3s) #4

Emil , nie ma takiego pliku w XP-ku( zrobilem wyszukaj, zazanczylem przeszukaj pliki ukryte- czy cos takiego, i nic nie ma , przynajmniej u mnie :slight_smile:

Kamil , nie rozumiem tej drugiej porady ze skrótem #-o . Zrobilem jak pisaleś na poczatku.Tylko nie wiem czy tak to mialo wygladac???

1Nowy dok. tekstowy o nazwie Usuwanie.bat

2Otwarcie i wklejenie : deltree /y c:\windows\temp.

3 Zamkniecie i dodanie do Autostartu.

TAK ?????


(Kamil321) #5

Tak, ale przy nadaniu nazwy musisz z listy poniżej wybrać "wszystkie pliki" zamiast "pliki txt" bo jeśli tego nie zrobisz, to plik będzie się nawywał usuwanie.bat.txt...

A ze skrótem chodziło o to, że można zrobić cos takiego:

prawym na pulpicie -> nowy -> skrót i w kreatorze w polu lokalizacja wklejasz

deltree /y c:\windows\temp\.

a w polu nazwa wpisujesz usuwanie, a po utworzeniu przenosisz ten skrót do autostartu. Różnica będzie taka, że jeżeli zrobisz to przez bat, to na starcie będzie się pokazywało na ułamek sekundy czarne okno, a jeśli zrobisz skrót, to nie jestem pewny ale nie powinno sie pokazywać żadne okno.

Jest jeszcze jeden sposób, chyba najlepszy, bo czyści cały system ze wszystkich śmieci. Zainstaluj program CCleaner i włącz mu uruchamianie przy starcie systemu. Działa w 100%, czyści wszystko co trzeba, żadnych okienek...


(Stg3s) #6

Nie moge przez skrót utworzyc bo wyskakuje komunikat " nie można znaleść pliku deltree" w lokalizacji


(Kamil321) #7

Całkiem możliwe, że w xp nie ma już deltree (tylko w 98 i starszych). Jak już pisałem najlepiej użyj CCleanera.


(system) #8

Kasowanie plików tymczasowych przy restarcie - Windows XP