Co jakiś czas dostaję komputer rodziców do wyczyszczenia, “bo wolno chodzi” i tak też jest tym razem. Nie widzę żadnych wirusów, pousuwałem zbędne moim zdaniem rzeczy, wyczyściłem wszystko cleanerem. Natomiast do Was mam prośbę o przeglądniecie logów, bo z pewnością nie wszystko potrafiłem usunąć. Jak już robić to porządnie. Z góry dziękuję.
Program UpdateChecker wydaje się być zarażony, więc usuń go
Radziłbym przeskanować komputer malwarebytes antimalware
Są dwie wersje firefoxa, jedną można usunąć(chodzi o wersją 44)
KLite pasuje zaktualizować do najnowszej wersji 14
Java jest przestarzała i trzeba zainstalować aktualizację albo jeśli nie jest używana to całkowicie ją odinstalować
Można zainstalować LibreOffice obok Microsoft Office ponieważ lepiej pracuje z plikami ODT i jest całkowicie darmowy(do zwykłych czynności może nawet być lepszy od MO)
Co do Avasta to może on trochę zbyt agresywnie blokować aplikacje i zmniejszać wydajność systemu. Na początek trzeba go zaktualizować do najnowszej wersji. Radziłbym zmniejszyć jego ingerencję w system poprzez ustawienia w zakładce komponenty usuń wszystkie oprócz ochrona WWW, plików i poczty. Na pierwszej stronie odznacz Usługi Reputacyjne i CyberCapture. Powinno to przyczynić się do zwiększenia wydajności.
Nie myślałeś żeby dla rodziców stworzyć zwykłe konto bez uprawnień? W razie czego to przez Teamviewera byś instalował potrzebne programy
Eee… Aleś z tym Avastem pojechał. Niech wszystko wyłączy
Ja tam nie widzę, aby Avast był jakiś zasobożerny, a mam wszystko powłączane co wymieniłeś, aby kolega wyłączył. Już bardziej Kaspersky Free obciążał laptopa.
Natomiast z kontem z ograniczonymi uprawnienuami to nie głupi pomysł.
Libre office - chyba nie będę tego ruszał. Bo będzie od nowa nauka co gdzie jest, a taka opcja była, a teraz nie ma, nowy wygląd (zawsze gorszy w takich wypadkach)
Avast - też bym nie chciał za bardzo ruszać. Niech ten komputer ma jakiegoś stróża.
Czy generalnie w logach jest jeszcze coś zbędnego?
Co do Avasta, to kiedyś używałem bo darmowy, ale często blokował zwykłe i w 100% niegroźne pliki.
W zakładce komponenty są elementy takie jak tryb gier albo czyszczenie zbędnych plików, ale to jest antywirus i jego zadaniem jest blokowanie i usuwanie zagrożeń a do innych rzeczy tj. czyszczenie systemu istnieją lepsze i wyspecjalizowane narzędzia