Mam kilka starych kont AD, chce je usunąć z folderu Użytkownicy żeby nie myliło się. Jestem na koncie Administratora (kont w AD już nie ma, pozostały same foldery) a nie mogę usunąć… jak sobie z tym poradzić?
Nie masz uprawnień na poziomie systemu plików (NTFS). Wejść na chwilę do folderu - dostaniesz pytanie o to, że nie masz dostępu i czy chcesz przejąć folder (uprawnienia). Druga metoda - zaznaczyć kilka folderów i przejąć na własność.
Tak robię, dodaje zaznaczam foldery i dodaje uprawnienia administratora i taki błąd mi zwraca przy usuwaniu
Zaawansowane ustawienia systemu > usuń konto. W ten sposób z automatu wywalasz profil i wpis w rejestrze.
Jak się nie uda, to włącz jakąś płyte serwisową i to samo zrób.
Powinno działać.
No to już jakieś jaja, że do usunięcia folderu zalecasz liveCD
Hehe no tak wiadome, że nie da się usunąć folderu
No to już jakieś jaja, że do usunięcia folderu zalecasz liveCD
Hehe no są jaja xDDD
A więc tak, aby przejąć uprawnienia globalnego folderu należy jeszcze wejść do jednego folderu i będzie dużo folderów zapewne bądź mało z czego trzeba się cieszyć no i tam na pierwszy lepszy folder należy dać właściwości i zmienić czy dodać grupę admina w sensie aktualnego administratora kompa no i tam w właścicielu najpierw trzeba zmienić a później tam na dole dodać
Jak się dalej nie udaje to zapewne w tym folderze jest jeszcze jeden więc wejść należy jeszcze głębiej
Nie trzeba przejmować folderów, opisałem wyżej jak to zrobić bez kombinacji alpejskich
Kolego bardzo ci dziękuje, twoja metoda zadziałała.
Może ty znasz odpowiedz na pytanie… a raczej rozwiazanie problemu
Dwóch użytkowników zdalnego pulpitu uprawnienia te same czyli User i RDU.
U jednego na zdalnym pulpicie program z rozszerzeniem .exe działa bez zarzutu
u drugiego działał, i przestał działać (pomaga tylko uruchomienie jako admin, no i podanie hasła admina)
Co się mogło wydarzyć? i jak to naprawić ;-(
WS to akurat nie moja bajka, ja administruję Linuksami, a ten patent poznalem od kolegi administratora Windowsów, ktory pomagał mi przygotować WS w jednej z firm, w której dopiero będę nabierał doświadczenia z AD
Podejrzewam, że mogło coś się namieszać z uprawnieniami. Zobacz czy user jest w grupie z uprawnieniami odczytu i wykonania lub nie ma odebranych uprawnień. Ewentualnie masz uszkodzony profil. To jedyne co mi przychodzi do głowy, jak pisałem, w Windows Server jestem jeszcze za cienki w uszach. Gdybyś pytał o Linuksy, to wiesz gdzie szukać
Jeśli na profilu nie ma ważnych plików, nie jest skonfigurowany wg jakichś specyficznych wymagań, tj. czysty pulpit bez plików, który służy tylko do korzystania z apki, możesz usunąć w ten sam sposób profil i zalogować się na usera, aby profil stworzył się na nowo. Ewentualnie zabezpiecz pliki i stwórz profil na nowo, ale najpierw sprawdź uprawnienia.